Ojämlik vård för ukrainaflyktingar

Läkarförbundet: Olika vård beroende på var i Sverige man hamnar


Ukrainska flyktingars möjlighet att få vård avgörs av var i Sverige de befinner sig – det visar SVT:s kartläggning. De flesta regionerna ger flyktingarna så kallad "vård som inte kan anstå", och det möter kritik från Läkarförbundet.


– Det skapar en etisk stress för läkare och en osäkerhet för patienten, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.



Hör Läkarförbundets reaktion på SVT:s enkät och om vilka risker de ser när flyktingar kan nekas vård – och socialminister Lena Hallengrens kommentar, i klippet.

I slutet på den här artikeln kan du se vilken vård som erbjuds i din region.

Miniminivån i Sverige är att vuxna från Ukraina, som sökt asyl eller tillfälligt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet, har rätt till så kallad vård som inte kan anstå. Det innebär ungefär “vård som inte kan vänta” och omfattar mer än akutvård men däremot inte all vård. Utöver det har gruppen också rätt till mödravård, vård vid abort, preventivmedelsrådgivning, hälsoundersökning och vård som är nödvändig ur ett smittskyddsperspektiv.

Men regionerna har möjlighet att ge mer vård än vad de nationella riktlinjerna kräver, och i SVT:s enkät svarar 4 av 21 regioner att de ger mer vård än vad massflyktsdirektivet kräver.

I Gävleborg får exempelvis ukrainska flyktingar samma vård som regionens medborgare och i region Sörmland finns ett beslut sedan tidigare om att asylsökande har samma rätt till sjukvård, tandvård och habilitering som folkbokförda personer.

Ukrainare som ännu inte sökt uppehållstillstånd går under samma regler som turister, och har därför endast rätt till akutvård. Men flera regioner har valt att erbjuda samma vård till ukrainska flyktingar oavsett om patienten hunnit söka uppehålltillstånd än eller inte. Dit hör exempelvis Halland, Dalarna och Uppsala.


"Upp till varje läkare"

Läkarförbundet är kritiska till att det skiljer mellan regionerna.

–  Det är tydligt att det blir ojämlikt över Sverige, man kan förvänta sig olika vård beroende på var i Sverige man bor, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet, som är kritiska till att begreppet “vård som inte kan anstå” används i de flesta regionerna, eftersom de menar att begreppet är otydligt.

– Det gör att varje enskild läkare måste stå vid varje tillfälle och tänka ingår detta eller inte. Det är svårt att bedöma vilka insatser, behandlingar och utredningar som hälso- och sjukvården ska göra, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.


"Förstår att det finns gränsdragningsproblematik"

Samma regler gäller exempelvis andra asylsökande vuxna som befinner sig i Sverige och socialminister Lena Hallengren (S) står fast vid att begreppet "vård som inte kan anstå" bör fortsätta att användas.

– Det här är inget begrepp som vi valt med hänvisning till flyktingar från Ukraina, utan det är ett begrepp som funnits under längre tid, säger socialminister Lena Hallengren (S). Jag förstår att det finns en gränsdragningsproblematik, men uppfattningen är att man gör den individuella bedömningen och att det är något vården hanterar runt om i landet.

När det gäller barn får både asylsökande och ukrainska barn som sökt tillfälligt uppehållstillstånd vård på samma villkor som barn som är svenska invånare.


SVT Nyheter har skickat ut en enkät till samtliga regioner för att få veta mer om hur de tänker kring vården för de flyktingar som nu kommer till Sverige. Se hur det ser ut i din region.

Välj region i listan nedan för att se deras svar på SVT Nyheters frågor.

Välj region...

Blekinge


Erbjuder Blekinge vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Nej.


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Nej.


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


Vi erbjuder omedelbar vår samt vård som ej kan anstå till de över 18 år, barn har rätt till samma vård som alla andra barn i Sverige.


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Nej.


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


Ja. Blir belastningen på primärvården markant ökad kommer detta att påverka väntelistor och vårdskuld.


Frågorna besvarades av Boris Svensson, Verksamhetschef/Flyktingsamordnare.

Dalarna


Erbjuder Dalarna vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Ja. För att undvika smittspridning av potentiellt allvarliga infektionssjukdomar samt för att ge en rättvis hälso- och sjukvård till människor oavsett migrationsstatus, har Region Dalarna beslutat att ukrainska medborgare som befinner sig i regionen viseringsfritt likställs med asylsökande eller personer som fått tillfälligt uppehållstillstånd genom EU:s massflyktsdirektiv. Vissa nyanlända har fått tillfälligt uppehållstillstånd genom EU:s massflyktsdirektiv, men vissa befinner sig i landet viseringsfritt. De har därmed inte självklar rätt till subventionerad vård. Asylsökande och personer som har tillfälligt uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv har rätt till vård som inte kan vänta, förlossningsvård, vård vid abort, preventivmedelsrådgivning, mödrahälsovård samt vård enligt smittskyddslagen. Asylsökande samt papperslösa barn och ungdomar under 18 år har rätt till samma kostnadsfria sjukvård och tandvård som andra barn som bor i Sverige.


Har det fattats ett politiskt beslut om att erbjuda vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Region Dalarna har Delegeringsbeslut 2022-03-17, RD22/01855: I avvaktan på eventuella beslut från Migrationsverket beslutar Regionstyrelsen att ukrainska medborgare, oavsett migrationsstatus berättigas subventionerad hälso- och sjukvård i samma utsträckning som asylsökande, vilket innebär tillgång till all vård för barn ej fyllda 18 år samt för vuxna vård som inte kan anstå, kostnadsfria hälsoundersökningar oavsett ålder, samt gratis mässlingsvaccin till vuxna. Alla som flyr kriget i Ukraina kommer att erbjudas en hälsoundersökning förutsatt att de kommer till regionens kännedom. Detta utifrån Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd  Hälsoundersökning för asylsökande och andra SOSFS 2011:11.


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Ja, se föregående svar.


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


Från Socialstyrelsen 2014: Vad som ska räknas som "vård som inte kan anstå" måste alltid avgöras i det enskilda fallet av den behandlande läkaren eller tandläkaren. Socialstyrelsen fick år 2013 i uppdrag från regeringen att lämna förtydliganden angående tillämpningen av begreppet "vård som inte kan anstå" samt ta fram förslag på en ändamålsenlig ordning för dokumentation och rutiner för vårdens identifiering av målgruppen. Socialstyrelsen har tagit fram rapporten Vård för papperslösa: Vård som inte kan anstå, dokumentation och identifiering vid vård till personer som vistas i landet utan tillstånd. Prioriteringscentrum vid Linköpings universitet har på Socialstyrelsens uppdrag genomfört en analys av begreppet "vård som inte kan anstå" utifrån den etiska plattformen för prioriteringar inom hälso- och sjukvården. I rapporten konstaterar Socialstyrelsen att begreppet "vård som inte kan anstå" inte är förenligt med medicinsk yrkesetik, inte är medicinskt tillämpligt i sjukvården och riskerar att äventyra patientsäkerheten. Bara behandlade läkare eller tandläkare som har kunskap om patientens individuella förutsättningar har kompetens att bedöma vilka åtgärder ett sjukdomstillstånd kräver och hur snabbt han eller hon har behov av den vården. Att göra förteckningar över diagnoser som är akuta och åtgärder som kan vänta är inte ett lämpligt och användbart arbetssätt i vården, och inte heller förenligt med medicinsk yrkesetik då många sjukdomstillstånd har ett varierande förlopp och behovet av vård kan skilja sig mellan olika patienter med samma diagnos.


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Ja, vi bedömer att det finns ett ökat tryck inom primärvården och Asyl- och migranthälsan till följd av erbjudande av hälsosamtal (hälsoundersökning).


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


Nej. Vi kommer att behöva utökade resurser om tillströmningen ökar. Vi har i dagsläget inte någon ökad efterfrågan förutom gällande ovan nämnda hälsosamtal och har inte ansökt om utökade resurser. Vi följer läget noga eftersom det snabbt kan förändras.


Frågorna besvarades av Vesa Juujärvi, verksamhetschef Vårdcentral Jakobsgårdarna och Åsa Dedering, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Dalarna.

Gotland


Erbjuder Gotland vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Ja, även viseringsfria.


Har det fattats ett politiskt beslut om att erbjuda vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Ja, politiskt beslut har fattats.


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Ja.


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


Vi följer direktivet men erbjuder vård även till viseringsfria.


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Nej, inte i dagsläget.


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


Vi är som många andra regioner hårt ansatta efter pandemin. Det beror på hur många som kommer helt enkelt.


Frågorna besvarades av Magne Hovland, förvaltningskommunikatör Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Gävleborg


Erbjuder Gävleborg vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Ja, de som kommer har rätt till samma vård som regionens egna medborgare.


Har det fattats ett politiskt beslut om att erbjuda vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Inget svar.


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Ja, och de är att de har samma rätt till vård.


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


Nej, all vård ingår.


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Nej, inte i nuläget men det är helt kopplat till antal personer som kommer samt till deras hälsostatus.


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


Både ja och nej eftersom det delvis är beroende på deras hälsostatus, i det första skedet med hälsoundersökningar kommer vi samverka med Primärvård samt använda timanställda som nu vaccinerar och då klarar vi uppdraget. Vi har inte begärt några extra pengar än eftersom vi inte vet antalet personer som kommer eller deras hälsostatus.


Frågorna besvarades av Annika Hillgren Mattsson, Verksamhetschef specialmedicin.

Halland


Erbjuder Halland vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Ja, även personer från Ukraina som vistas i Region Halland upp till 90 dagar har rätt till vård och läkemedel på samma villkor som asylsökande.


Har det fattats ett politiskt beslut om att erbjuda vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Ja, beslutet i Region Halland innebär att flyktingar från Ukraina, både de som omfattas av EU:s massflyktsdirektiv och personer som använder rätten att vistas i Sverige i 90 dagar, ska få rätt till vård och läkemedel på samma villkor som asylsökande.


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Ja, de kan man läsa här.


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


Vård som kan vänta ingår inte. Det bedöms och avgörs i det enskilda fallet av behandlande profession.


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Ja, det behövs en ökad bemanning för att klara det ökade vårdbehovet samt den hälsoscreening och de hälsoundersökningar som ska erbjudas målgruppen.


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


Nej, däremot är det i dagsläget svårt att beräkna hur stort behovet kommer att vara beroende på hur många personer som kommer. I dagsläget har vi inte ansökt om extra ersättning utan avvaktar Migrationsverkets beslut om ersättning till flyktingar enligt massflyktsdirektivet.


Frågorna besvarades av Camilla Falk, Hälso- och sjukvårdsstrateg.

Jämtland/Härjedalen


Erbjuder Jämtland/Härjedalen vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Nej, men frågan diskuteras.


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Nej, men förtydligande kring tolkning av bland annat massflyktingsdirektivet pågår.


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


I nuläget följer vi de direktiv som massflyktingsdirektivet beskriver. Hälsoundersökningar och vaccinationer erbjuds och vård som inte kan anstå ska erbjudas.


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Nej.


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


Nej. Vi har i nuläget inte begärt extra pengar men frågan finns med i helhetsgreppet kring att organisera att hantera bland annat hälsoundersökningar och vaccinationer med mera men det har inte diskuterats specifikt.


Övrig information om vården idag?


Ansträngt läge inom samtliga verksamheter personalmässigt med stora utmaningar att klara ”befintlig” vård utan att det blir fördröjningar

Frågorna besvarades av Mia Ajax, Sjukvårdsledare särskild ledning ”Flyktingkrisen 2022” för region Jämtland Härjedalen.

Jönköping


Erbjuder Jönköping vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Nej. Vi erbjuder de ukrainska flyktingarna samma vård som asylsökande (och tillståndslösa) har rätt till enligt vårt grundregelverk. Vuxna asylsökande har rätt till akut vård, omedelbar vård och vård som inte kan anstå, där även mödrahälsovård och förlossning ingår i den definitionen. För asylsökande barn (under 20 år) gäller samma regler som för barn som är folkbokförda i Sverige.


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Nej, vi har inte arbetat fram några lokala riktlinjer.


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


Vuxna asylsökande har rätt till akut vård, omedelbar vård och vård som inte kan anstå, där även mödrahälsovård och förlossning ingår i den definitionen. För asylsökande barn (under 20 år) gäller samma regler som för barn som är folkbokförda i Sverige.


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Nej. I dagsläget är endast drygt 400 ukrainska flyktingar registrerade hos Migrationsverket som bosatta i Jönköpings län. Det har hittills inte genererat något större tryck på sjukvården.


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


Detta är en spekulativ fråga som tyvärr är omöjlig att svara på. Det beror helt och hållet på hur stor tillströmningen blir och vilket vårdbehov som finns.


Frågorna besvarades av Ola Lundmark, Samordnare, grupp för koordinering och stöd till flyktingar från Ukraina.

Kalmar


Erbjuder Kamlar vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Ja, för de som omfattas av massflyktsdirektivet erbjuds samma vård som för asylsökande vilket är i enlighet med vad lagen kräver. Dessa personer har således rätt till vård som inte kan anstå. Region Kalmar län har dock även fattat ett politiskt beslut om att de som lämnat Ukraina på grund av kriget och som inte har dokumentation från Migrationsverket har rätt till samma vård och samma avgifter som asylsökande/de som fått uppehållstillstånd på grunden tillfälligt skydd.


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Nej, asyl- och flykting mottagningen har inarbetade arbetssätt.


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


Region Kalmar län erbjuder vård i enlighet med gällande lagstiftning med tillägget att även de som lämnat Ukraina på grund av kriget och saknar dokumentation från Migrationsverket har rätt till vård på samma villkor som om de hade haft dokumentation från Migrationsverket.


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Antalet personer på flykt som har kommit till vårt län är hittills inte någon större volym. Vi har ökat på bemanningen på asyl- och flyktinghälsovården för att kunna erbjuda hälsoundersökning tidigt efter att flyktingarna kommit till länet. Vid hälsoundersökningen görs en individuell bedömning av vårdbehovet och vid behov remittering till aktuellt vårdenhet efter vårdbehov.


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


Den tillströmning som hittills varit har inte påverkat vår förmåga. I övrigt är det svårt att bedöma, det beror på hur stor tillströmningen blir.


Frågorna besvarades av ***

Kronoberg


Erbjuder Kronoberg vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Nej.


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Nej, vi utgår från SOSFS 2011:11


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


De får samma vård som asylsökande, det vill säga enligt lagen om mottagande av asylsökande.


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Nej inte nämnvärt ännu, förutom extra insatser gällande hälsoundersökningar och vaccinationer.


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


Inget svar.


Frågorna besvarades av flera olika personer som arbetar med samordning gällande flyktingar från Ukraina och från säkerhetsavdelningen.

Norrbotten


Erbjuder Norrbotten vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Nej.


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Ja, vi har rutiner för hälsoundersökning.


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


Inget svar.


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Ja, eftersom alla flyktingar ska erbjudas ett hälsosamtal blir det en påverkan på primärvården.


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


Nej, men vi har inte ansökt om extra pengar. Det handlar främst inte om pengar utan om att det behövs fler erfarna sjuksköterskor för att genomföra hälsosamtalen/hälsoundersökningarna.


Frågorna besvarades av Pia Näsvall, Hälso- och sjukvårdsdirektör.

Skåne


Erbjuder Skåne vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Ja, i Region Skåne erbjuds personer som flytt kriget i Ukraina rätt till vård motsvarande som för asylsökande. Detta inkluderar både individer som fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och de som vistas här enligt 90 dagars viseringsfrihet.


Har det fattats ett politiskt beslut om att erbjuda vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Ja, fattade politiska beslut finns på: Ukraina - vårdgivare Skåne


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Ja, även den informationen finns på Ukraina - vårdgivare Skåne.


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


Då vi följer regelverket motsvarande för asylsökande är det upp till den behandlande läkaren, tandläkaren eller annan ansvarig medicinsk personal att avgöra relevant vårdnivå i det enskilda fallet.


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Nej. Vi har sett ett visst ökat behov av basal hälso- och sjukvård (primärvårdsnivå). Dock inget som i nuläget signalerar någon kapacitetsbrist.


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


Beroende på om en stor tillströmning av patienter omfattar patienter med stora vårdbehov kommer detta att påverka såväl belastningen som kostnaderna för hälso- och sjukvården.


Övrig information om vården idag?


Region Skåne arbetar med fokus att hantera den vård som har trängts undan p g a covid-19.

Frågorna besvarades av MPia Lundbom, Hälso- och sjukvårdsdirektör.

Stockholm


Erbjuder Stockholm vård i större omfattning än vad lagen kräver?


De som flytt från kriget i Ukraina får vård i Region Stockholm på samma villkor som asylflyktingar i enlighet med massflyktsdirektivet.


Har det fattats ett politiskt beslut om att erbjuda vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Innan massflyktsdirektivet var antaget gav Region Stockholm vård på samma villkor som svenska invånare.


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Från och med den 1 april 2022 omfattas massflyktingar från Ukraina av samma regelverk som asylsökande gällande tillgång till hälso- och sjukvård.


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


Inget svar.


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Ja, men än så länge mycket marginellt. De som kommit hit har mestadels inte haft större vårdbehov än normalt bland en grupp personer. Det är främst fler som ska genomgå hälsoundersökningar och andra vårdbehov som i huvudsak kan tas omhand inom primärvården.


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


Det beror på hur stor tillströmningen blir. Men sannolikt kommer det att krävas extra resurstillskott på något sätt. V har dock inte begärt några extra pengar än.


Frågorna besvarades av Johan Bratt, Chefläkare.

Sörmland


Erbjuder Sörmland vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Ja. Landstingsstyrelsen beslutade den 6 september 2011, LS§ 152/11, att från och med den 1 januari 2012 ge asylsökande och papperslösa som stadigvarande uppehåller sig i Sörmland samma rätt till sjukvård, tandvård samt habilitering och hjälpmedel som för folkbokförda personer.

Regionens åtagande: Hälso- och sjukvård, tandvård samt habilitering och hjälpmedel på samma villkor som för folkbokförda. Hälsoundersökning ska erbjudas alla asylsökande och papperslösa/gömda samt kvotflyktingar och anhöriginvandrare.


Har det fattats ett politiskt beslut om att erbjuda vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Se föregående svar.


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Nej.


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


Regionens åtagande: Hälso- och sjukvård, tandvård samt habilitering och hjälpmedel på samma villkor som för folkbokförda. Hälsoundersökning ska erbjudas alla asylsökande och papperslösa/gömda samt kvotflyktingar och anhöriginvandrare.


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Nej, det är inget vi har sett än.


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


Ja, men det beror på vad man menar med stor tillströmning. Om det kulle komma väldigt många måste vi dimensionera mottagandet efter volym.


Frågorna besvarades av Mats Henningsson, Hälsovalschef.

Uppsala


Erbjuder Uppsala vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Ja, region Uppsala erbjuder vård i enlighet med massflyktsdirektivet för ukrainska flyktingar även innan de har fått status som ”massflykting”, dvs innan de har registrerats hos Migrationsverket. Så i viss utsträckning erbjuder regionen hälso- och sjukvård som går utöver det som krävs enligt direktivet.


Har det fattats ett politiskt beslut om att erbjuda vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Nej.


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Ja.


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


Ukrainska flyktingar över 18 år erbjuds endast vård som inte kan anstå. Vad som inte kan anstå avgörs i det enskilda fallet av behandlande läkare, tandläkare eller annan ansvarig vårdpersonal. Det finns inte någon lista över åtgärder som bedöms kunna anstå.


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Nej.


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


Nej. Och vi har inte planerat eller skickat någon begäran om extra pengar än.


Frågorna besvarades av Mikael Köhler, Hälso- och sjukvårdsdirektör.

Värmland


Erbjuder Värmland vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Ja, vi erbjuder de som väntar på uppehållstillstånd vård enligt Lag (2008:344) hälso- och sjukvård åt asylsökande med flera.


Har det fattats ett politiskt beslut om att erbjuda vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Nej


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Nej, men ett förtydligande.


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


Vad som ska räknas som "vård som inte kan anstå" måste alltid avgöras i det enskilda fallet av den behandlande läkaren eller tandläkaren.


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Nej.


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


Nej, men vi har inte ansökt om extra pengar än. Ersättning för hälsoundersökningar samt schablonersättningen från Migrationsverket bör täcka den vård och behandling patienterna behöver, samt att vi ansöker om Kostnadskrävande vård från Migrationsverket för belopp som överstiger 100 000 kronor för en vårdkontakt.


Frågorna besvarades av Ulrika Thufvesson, Verksamhetschef.

Västerbotten


Erbjuder Västerbotten vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Ja, vård på samma villkor. Se nästa svar.


Har det fattats ett politiskt beslut om att erbjuda vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Ja. Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Region Västerbotten fattade ett beslut 2015 om att ha en generösare hållning för vård av migranter än vad som gäller enligt lag. Den innebär att personer som befinner sig i Västerbottens län och har tillfälligt uppehållstillstånd har rätt att få vård på samma villkor som svenska medborgare. Det gäller även för personer som söker asyl eller som vistas i Sverige utan tillstånd. – Regionen har fattat beslut om att de som kommer till Sverige ska få samma vård som svenska medborgare. Vården ska vara lika för alla,


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Ja, se föregående svar.


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


Nej, medicinsk prioritering gäller.


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Ja, det är ett ökat tryck hos primärvården gällande hälsoundersökningar.


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


Nej, vi ser över möjligheten att anställa extra resurser. Vi har inte ansökt om extra pengar än. Vi försöker lösa bemanningsfrågan som är viktigast och utgår från att ersättningsfrågan löses på sikt.


Övrig information om vården idag?


Hårt belastad av perioden med covid-19 som under hela februari och mars gett problem med hög sjukfrånvaro bland personal, bättre nu.

Frågorna besvarades av Elisabeth Karlsson, Senior strateg HSF.

Västernorrland


Erbjuder Västernorrland vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Nej.


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Nej. Men vi har förtydligat gällande riktlinjer och rutiner för hälso- undersökningar och vaccination. Vård till asylsökande ska ske enligt lagen (2008:344) om hälso- och sjukvård för asylsökande med flera, se Region Västernorrland - Asylsökande och flyktingar


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


Inget svar.


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Ja, när det gäller vård som inte kan anstå samt hälsoundersökningar och vaccination.


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


Nej, men vi har inte ansökt om extra pengar än. En schablon tilldelas respektive region. Förutsättningar behöver klargöras liksom fördelning i syfte att möta behovet.


Frågorna besvarades av ???

Västmanland


Erbjuder Västmanland vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Ja, från 2013 erbjuder regionen vård som kan anstå, du som flykting har rätt till vård som kan anstå, bedömningen görs av legitimerad personal om vad är vård som kan eller inte kan anstå enligt socialstyrelsens riktlinjer.


Har det fattats ett politiskt beslut om att erbjuda vård i större omfattning än lagen kräver?


Hösten 2012 fattades det beslut om att erbjuda vård i större omfattning (vård som kan anstå) sedan 2013 tillämpas beslutet, den lokala riktlinjen omfattar asylsökande gömda/tillståndslösa samt flyktingar från Ukraina under massflyktingsdirektiv.


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Ja.


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


Inte direkt på rak arm, bedömning av läkare bör alltid göras.


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Ja, vi ser ett större behov av att öka kapaciteten för att utföra hälsoundersökningar.


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


För tidigt att säga, resursförstärkande insatser har gjorts, beroende på utveckling av kriget i Ukraina och vilken behov av vård som behövs kopplat till mängden människor som kommer till Västmanland, så kommer kostnaderna för regionen öka.


Frågorna besvarades av Jan Hallberg, Administrativ direktör.

Västra Götaland


Erbjuder Västra Götaland vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Nej.


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Nej.


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


Inget svar.


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Nej.


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


Ja.


Frågorna besvarades av Per Albertsson, Medicinsk beslutsfattare, särskild ordination Ukraina.

Örebro


Erbjuder Örebro vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Nej.


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Ja. Vi har samlat information om vad som gäller i omhändertagandet på den här web-sidan, men har i övrigt inga lokala riktlinjer.


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


Vi ger den vård som inte kan anstå, och vi följer de anvisningar som finns från Socialstyrelsen runt detta. Den vård vi inte ger är följaktligen den som inte ryms i Socialstyrelsen bedömning av vad som är "vård som inte kan anstå" (se listan i början av artikeln).


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Nej. För närvarande ser vi inte att det blivit ett större tryck på vården i Regionen. Det omfattar såväl somatisk som psykiatrisk vård, primärvård och specialiserad vård. Asyl-och invandrarhälsan håller på att utöka sin kapacitet för att för snart som möjligt kunna erbjuda hälsoundersökningar.


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


Ja. Det bygger dock på att vi omprioriterar våra resurser och låter annan mindre prioriterad vård stå tillbaka. Vi kan dock inte hantera en stor tillströmning av patienter utan att antingen omprioritera eller få tillgång till utökade resurser.


Frågorna besvarades av Jonas Claesson, Hälso- och sjukvårdsdirektör.

Östergötland


Erbjuder Östergötland vård i större omfattning än vad lagen kräver?


Nej.


Flera regioner har arbetat fram lokala riktlinjer, som anger vilken vård som bör erbjudas asylsökande och papperslösa. Har ni gjort det?


Ja. Region Östergötlands avgiftshandbok beskriver vad som gäller även flyktingar som kommer enligt massflyktsdirektivet.


Finns det någon vård som inte ingår för ukrainska flyktingar i nuläget? Ge konkreta exempel.


Ja, vård som kan anstå, exempelvis viss planerad kirurgi och ortopedi (operationer av bråck, framfall, knä- och höftoperationer som kan vänta etc).


Bedömer ni idag ett större tryck på vården på grund av ukrainska flyktingar?


Nej, inte i nuläget på totalen.


Bedömer ni idag att ni klarar att ta emot en stor tillströmning av patienter utan extra pengar och personal?


Nej, rekrytering av extra medarbetare som kan genomföra hälsoundersökningar pågår bland annat. Vi har i nuläget inte begärt extra pengar.


Frågorna besvarades av Ninnie Borendal Wodlin, Vårddirektör.


Här är vården som ukrainska flyktingar får

Vilken vård ukrainare har rätt till i Sverige avgörs av på vilka grunder man befinner sig i Sverige. Olika regler gäller för de som här viseringsfritt i 90 dagar och för de som ansökt om tillfälligt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet eller om asyl.

Detta gäller den som är i Sverige utan visum

Ukrainska medborgare har rätt att vistas i Sverige utan visum eller tillstånd i 90 dagar. Då har man begränsad tillgång till hälso- och sjukvård och tandvård.

Man har rätt till så kallad omedelbar vård, vilket innebär ungefär akutvård, men exakt vad det innebär prövas i varje enskilt fall.

Detta gäller den som sökt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet eller sökt asyl

Barn under 18 år: har rätt till hälso- och sjukvård och tandvård på samma sätt som svenska medborgare. Barnen har även rätt till vaccinationer.

Vuxna: har rätt till vård och tandvård “som inte kan anstå”, samt till mödravård, vård vid abort, preventivmedelsrådgivning, hälsoundersökning och vård enligt smittskyddslagen.

Vad innebär begreppet “vård som inte kan anstå”?

Enligt Socialstyrelsen avgörs det av behandlande läkare eller tandläkare från fall till fall, och eftersom diagnoser har olika förlopp kan behovet av vård skilja mellan olika personer med samma diagnos. Enligt Socialstyrelsen är det inte “etiskt och medicinskt möjligt eller lämpligt att i listor ange vilka diagnoser, tillstånd eller åtgärder som omfattas av begreppet vård som inte kan anstå.”

Källa: Socialstyrelsen

Exempel på vård som inte kan anstå:

  • akut vård och behandling (omedelbar vård)

  • vård och behandling som är mer än omedelbar vård, det vill säga lagen omfattar inte bara akut vård

  • vård och behandling av sjukdomar och skador där även en måttlig fördröjning kan innebära allvarliga följder för patienten

  • vård som kan motverka ett mer allvarligt sjukdomstillstånd

  • vård för att undvika mer omfattande vård och behandling

  • vård för att minska användningen av mer resurskrävande akuta behandlingsåtgärder

  • vård som är följdinsatser av vård som getts (inklusive psykiatrisk vård)

  • mödrahälsovård

  • preventivmedelsrådgivning

  • vård vid abort

  • läkemedel som omfattas av lagen om läkemedelsförmåner

  • smittskyddsinsatser

  • en hälsoundersökning (om den enskilde inte redan har fått det)

  • hjälpmedel vid funktionshinder (om inte patienten kan få tillgång till sådana på annat sätt)

  • sjukresor eller transport i samband med vårdtillfället

  • tolk i samband med vårdtillfället.

  • Denna vård omfattar alla typer av vård: somatisk och psykiatrisk hälso- och sjukvård samt tandvård.

  • Vård för personer med särskilda behov (som utsatts för tortyr, allvarliga övergrepp eller trauma) bör bedömas särskilt omsorgsfullt.


Visa



Elin SchwartzReporter

Helena Bohm NilssonReporter

Aris VelizelosResearch

Linnea Heppling/SVT DatajournalistikWebbproduktion

Se mer från SVT Datajournalistik

Publicerad: 12 april 2022