På djupt vatten

Idrotts­gymnasiet
som försvann

Riksidrottsgymnasiet i Fagersta hade funnits i 20 år.


Så kom beskedet: Utbildningen läggs ned. Med omedelbar verkan.


Det här är berättelsen om en skolmiljö med sexism, alkohol och trakasserier.


Missförhållanden som pågått i närmare 20 år – utan att de ansvariga vuxna satt stopp.

Våren 2020 kontaktar två personer Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst. De har gått på riksidrottsgymnasiet för vattenskidor och wakeboard i Fagersta. Ett framgångsrikt riksidrottsgymnasium som fostrat flera EM och VM-guldmedaljörer inom sin sport.

Det man kan säga är väl att det förekom en hel del olämpliga relationer mellan tränare och elever. Alltså, det har tagit mig väldigt lång tid att förstå vad det var som hände.

Det var ju en alkoholkultur som var alldeles makalös. Det var ju festande två till tre gånger i veckan, nästan jämt. Och det man fick ifrån ledarna var ju i princip... “Ta det lite lugnt”.

Berättelserna leder till att rektor Ulla Pietarinen tar beslutet att stänga utbildningen med omedelbar verkan för att elevernas säkerhet och trygghet inte går att säkerställa.

Kvar i Fagersta lämnas elever vars utbildning läggs ned. Även en verksamhetsansvarig och en tränare som förlorar sina jobb utan att förstå varför.

Det är fler än Bengt och Eric Marberg som reagerar på beslutet. I lokala medier läser vi om besvikna föräldrar till barn vars utbildning läggs ned. Men på sociala medier hyllas beslutet av flera tidigare elever.

En av dem är Helle Dahl.

När vi träffar henne är det sju år sedan hon lämnade sin familj och vänner för att följa sin dröm – att gå på riksidrottsgymnasiet för vattenskidor och wakeboard i Fagersta. Men det blev en mardröm.

Hon berättar om en tid präglad av mobbning, kommentarer om utseendet och en händelse där tre elever gick in i hennes lägenhet och hällde ut sopor på golvet.

Helle mådde till slut så dåligt på gymnasiet att hon slutade gå på träningarna. Hon åkte hem över ett jullov och kom sedan aldrig tillbaka.

Vi bestämmer oss för att ta reda på om Helle och visselblåsarnas berättelser är enstaka händelser eller om det är fler som har upplevt liknande saker.

Med hjälp av gamla klasslistor ringer vi runt till elever som gått på riksidrottsgymnasiet sedan det öppnade 1999.

Till slut har vi pratat med 35 av 97 tidigare elever och vi samlar deras berättelser för att visa upp för de ansvariga.

Många av eleverna vi pratar med säger att de haft en bra tid på skolan – men sedan kommer det ofta ett men.

27 av 35 elever berättar om en hård jargong på skolan - där kommentarer och pikar, från både elever och ledare, var en del av vardagen.

Man har blivit dumförklarad, idiotförklarad, fått höra att man är en idiot och att man är dum i huvudet. Det var liksom vuxna som hoppade på oss ungdomar.

Man hade en stor röv. Man hade en sexig röv. Man var ett liggmaterial.

Av de vi pratar med är tolv tjejer och alla förutom en berättar om vikthets på utbildningen.

Det handlade väldigt mycket om att vi behövde väga oss framför andra. Jag tyckte att det exempelvis var väldigt jobbigt att väga mig framför killarna. Och bli jämförd med dem på ett sätt som inte var ok.

Dessutom berättar flera elever att fester var en del av vardagen, att ledare köpte ut alkohol – och att ledarna ibland var med på festerna.

Nästan hälften av de elever vi pratar med berättar också om olämpligt beteende från ledarna. Ett exempel är en händelse på ett träningsläger i USA där en ledare ska ha satt ett hänglås på ett kylskåp – för att eleverna inte skulle kunna äta när de ville.

Lika många säger till oss att det var vanligt med sexuella anspelningar från ledarna. Och sex elever berättar om olämpliga relationer mellan ledare och elever.

Verksamhetsansvarige Bengt Marberg känner inte igen sig i det som eleverna berättar. Han säger att det inte förekom sexuella anspelningar från ledare eller vikthets och han har inte sett ledare köpa ut alkohol eller festa med elever. Han känner inte heller till att det skulle ha förekommit sexuella relationer mellan ledare och elever.

Förutom en verksamhetsansvarig finns det fler instanser som ska kontrollera ett riksidrottsgymnasium.

På NVU är Henrik Junno utbildningschef och den som har varit ytterst ansvarig för riksidrottsgymnasiet i Fagersta. Han säger att skolan har haft en positiv bild av utbildningen.

Vi undrar varför skolan inte har sett det som eleverna nu berättar om?

Av de som varit ansvariga för utbildningen visar det sig att Henrik Junno och Michael Kjellander känt Bengt Marberg länge.

Vi undrar om det har påverkat deras jobb?

– I efterhand känns det problematiskt. Under tiden som vi har arbetat tillsammans så har det känts hur naturligt som helst, säger sportchefen på förbundet Michael Kjellander.

Henrik Junno och Bengt Marberg säger till oss att de inte har upplevt att det har varit ett problem att de har känt varandra. Men rektor Ulla Pietarinen är inne på ett annat spår.

Vi åkte till Fagersta första gången för att ta reda på hur ett framgångsrikt riksidrottsgymnasium kunde stängas ner från en dag till en annan.

När vi är klara undrar vi i stället hur den här verksamheten fått vara igång i 20 år.




Se hela dokumentärer genom att trycka på bilden nedan.

Har du varit med om något liknande eller har tips på en annan granskning vi borde göra? Skriv till oss här:

Sporten-granskning@svt.se


Viktoria BerggrenReporter

Therese BostaReporter

Marcus Östling, Niklas Malmqvist, Simon Linnerhed & Sebastian Hamark.Foto

Kim HägglundGrafik

Martin Hedström & Linnea Heppling/ SVT DatajournalistikWebbproduktion

Publicerad 6 juni 2021