Ny artikel


Det finns en ny artikel med uppdaterad data över skyddsrummen – Så stor andel av befolkningen får plats i skyddsrum

Var finns närmaste skyddsrum?

I Sverige bor det nästan tio miljoner människor. Om det blir krig ska civilbefolkningen kunna söka skydd i något av de drygt 64.000 skyddsrum som finns i landet. Men varje skyddsrum har ett begränsat antal platser och tillsammans räcker de bara till ca 68 % av befolkningen. Var ligger ditt närmaste skyddsrum och hur många platser finns det där? Utforska i kartan.


Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är den som ansvarar för skyddsrummen i Sverige. De är i regel placerade i områden där man bedömer att många människor kan tänkas befinna sig vid ett anfall - alltså i tätbebyggelse.

Man tillhör inget speciellt skyddsrum utan ska ta sig till det som ligger närmast. Rummen är konstruerade för att personer ska kunna vistas där i minst tre dygn och där ska finnas vatten, värme, ventilation och möjlighet att gå på toaletten.

0,75 kvadratmeter per person räknar man med när man bestämmer hur många personer som får plats i ett skyddsrum. På grund av allergirisken får man inte ta med sig några husdjur.

Den bedömda hotbilden för Sverige, och hur riksdagen och regeringen vill prioritera skyddsverksamheten är det som styr om det byggs nya skyddsrum.


Om metod och data

Vi har räknat ut hur stor andel av befolkningen i varje kommun som får plats i skyddsrummen i samma område. Ju mörkare grön färg, desto högre andeln av befolkningen får plats. Zoomar man in till nästa nivå i kartan visas rutor över de områden där det finns skyddsrum. Ser du ingen ruta där du bor så finns det inget skyddsrum där. Du kan också söka på ditt postnummer för att se exakt var närmaste skyddsrum finns och hur många personer som får plats där.

Datakällor


  • MSB, Skyddsrum uttag från 2018-01-18

  • SCB, Total befolkning per ruta från 2016-12-31

  • SCB, Folkmängd i riket från 2017-12-31


Visa

Lästips

Inga skyddsrum byggda på 15 år – trots ökad hotbild



Oskar Nyqvist

Linnea Heppling

Publicerad: 18 maj 2018