Danske Banks tidigare vd Thomas Borgen riskerar fängelse. Foto: Liselotte Sabroe / TT

Så gick det för Danske Bank efter skandalen


Danmark skakas av en penningtvättsskandal efter att Danske Bank misstänks ha medverkat till att över 2 000 miljarder kronor slussats genom banken. Vd:n har avgått, hela filialen i Estland tvingas stänga och utredningar mot banken pågår nu i flera länder, däribland USA, Frankrike och Danmark.

Den 19 september 2018 lägger utredarna fram sina slutsatser om Danske Bank.

Advokatbyrån Bruun & Hjejle har granskat 6 200 av bankens kunder och drar slutsatsen att i stort sett samtliga kan misstänkas för penningtvätt.

Totalt har dessa kunder slussat 200 miljarder euro, motsvarande över 2 000 miljarder svenska kronor, genom filialen i Estland.

– Vi förväntar oss att en stor del av flödet av de 200 miljarderna är misstänkta, säger utredaren Ole Spiermann under en presskonferens.

Danske Banks vd, Thomas Borgen, avgår omedelbart.

Se när utredningen om Danske Bank presenterades. Foto: SVT

Skandalen har rullats upp efter en bankläcka till journalistnätverket OCCRP, som kontaktade tidningen Berlingske i Köpenhamn. Läckan innehöll bankdata och kontoutdrag som visade transaktioner mellan olika konton i Danske Banks filial i Estland.

Alla larmklockor borde ha ringt

Michael Lund, journalist Berlingske


I centrum står kunder i Danske Banks så kallade non-residentportfölj. Det handlar om kunder som har konton i banken i Estland, men har sin bas utomlands.

Journalisterna på Berlingske insåg tidigt att det kunde röra sig om penningtvätt.

– Alla larmklockor borde ha ringt i banken. Det var mycket stora belopp som strömmade ut ur Ryssland, miljarder av kronor, berättar Michael Lund, journalist på Berlingske.

Larmade ledningen

Den danska finansinspektionen har i en rapport visat hur bankens ledning försökt tona ner problemen i Estland, under flera år. Och Danske Bank har meddelat att man avsatt 2,7 miljarder dollar för eventuella böter.

I november framträdde visselblåsaren Howard Wilkinson, en av bankens före detta chefer i Estland, inför politikerna i Folketinget och berättade om skandalen.

– Jag vill egentligen inte vara här alls. För mig är det chockerande att utredningen fortfarande pågår, mer än fyra år efter att jag slog larm, sa Wilkinson.

Helt ofattbart varför inte mina estniska chefer gjorde något

Howard Wilkinson, före detta chef i Danske Bank


Under åren 2013 och 2014 larmade Wilkinson Danske Banks ledning om att det pågick misstänkt penningtvätt i banken.

– Jag vill understryka att penningtvätt är något som sker över landsgränserna. I fallet med Danske Bank handlar om det om minst tio banker som varit involverade. För mig är det helt ofattbart varför inte mina estniska chefer gjorde något medan det hela pågick, sa Wilkinson.

Den danske statsåklagaren mot grov ekonomisk och internationell brottslighet inledde i augusti 2018 en formell utredning av banken. Och i november delgavs Danske Bank misstanke om brott mot penningtvättslagen i fyra fall. Utredningar pågår också i Estland, USA och Frankrike.

Michael Lund är en av journalisterna som avslöjade skandalen i Danske Bank. Foto: SVT

Danske Bank har tagit del av SVT:s uppgifter om relationen med Swedbank och svarar skriftligen att den estniska filialen haft kunder som banken ”inte borde haft” och att ”det begåtts felaktigheter både i filialen och på koncernnivå som möjliggjorde de misstänkta transaktionerna”.

Danske Bank har nu åtta månader på sig att stänga filialen i Estland, efter att lokala myndigheter meddelat att tillståndet dras in. Även verksamheten i Ryssland kommer att stängas.

Vi har löpande informerat relevanta myndigheter som vi samarbetar med. Vårt absoluta mål är att gå till botten med det som inträffat”, skriver Danske Bank.

I slutet av 2015 stängde Danske Bank sin non-residentportfölj i Estland.



Artikeln är en del i en omfattande publicering om misstänkt penningtvätt i Swedbank. Uppdrag granskning och SVT Nyheter har tagit del av en unik läcka av transaktioner mellan kunder i Danske Bank och Swedbank. Vi har gått igenom materialet utifrån de varningsflaggor som alla banker borde leta efter – och hittat flera tecken på misstänkt penningtvätt.


Klicka på något av kapitlen här nedanför för att läsa vidare


Joachim Dyfvermark, Linda Larsson Kakuli & Axel Gordh Humlesjö


Reportrar

Per Agerman


Researcher

Henrik Bergsten & Ella Hopf Berger


Webbredaktörer

SVT Datajournalistik


Visualiserng, webbproduktion & teknisk utveckling

Ulf Johansson


Ansvarig utgivare

Har du mer information som du vill dela med oss? Använd TV-leaks.

Publicerat 20 februari 2019



i samarbete med

SVT Nyheter Förstasida