Sergej Magnitskij dog i det ökända Butyrka-häktet. Foto: SVT

”Detta är blodspengar”


Stulna ryska pengar skickades till konton i Swedbank


Stulna ryska skattemedel har slussats genom konton i Swedbank. Uppdrag granskning och SVT Nyheter kan avslöja hur motsvarande 150 miljoner kronor från den största skattekuppen av sitt slag i rysk historia passerat Swedbank i Baltikum. I botten ligger ett ouppklarat dödsfall, där skatterevisorn Sergej Magnitskij hittades död i ett ryskt häkte.

I november 2009 hittas en man död i ett häkte i centrala Moskva. Mannens kropp är sargad och täckt av sår. Hans namn är Sergej Magnitskij, revisor och specialist på skattefrågor.

Sergej Magnitskij har pekat ut ryska topptjänstemän som delaktiga i ett skattebedrägeri värt motsvarande 1,5 miljarder svenska kronor. För detta har han fängslats och dött.

Men historien om Magnitskij och de stulna pengarna leder långt från Ryssland – rakt in i en av Sveriges största banker, Swedbank.

SVTs kartläggning visar hur motsvarande 150 miljoner kronor från skattebedrägeriet slussats till ett 50-tal bankkonton i Swedbank. Pengarna har överförts via bolag utpekade som misstänkta för penningtvätt i den uppmärksammade skandalen i Danske Bank.


En stöld – som uppdagas

Själva kuppen genomförs på julafton, den 24 december 2007. Chefen på ett av skattekontoren i Moskva beslutar då att 230 miljoner dollar felaktigt ska betalas ut som skatteåterbäring.

Pengarna kommer från den amerikanske finansmannen Bill Browders investeringsfond Hermitage, vars bolag betalat stora summor i vinstskatt till ryska staten. Hermitage har kapats och gärningsmännen tar nu emot de stulna skattepengarna.

Han upptäckte och avslöjade gärningsmännen

Bill Browder, investerare


När stölden uppdagas anlitar Bill Browder den ryske skatterevisorn Sergej Magnitskij för att reda ut vad som hänt. Magnitskij, vid den här tiden en hårt arbetande 36-årig småbarnsfar, gör snart en häpnadsväckande upptäckt.

Bakom kuppen finns inte bara yrkeskriminella, utan även domare och poliser. Men istället för att gripa gärningsmännen, fängslas Sergej Magnitskij.

– Han upptäckte och avslöjade gärningsmännen, och vittnade till och med personligen mot de inblandade poliserna. Men istället var det han som blev satt i häkte, säger Bill Browder.

Bill Browders investeringsfond kapades i kuppen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Handfängsel och våld

Efter en tid i det ökända Butyrka-häktet insjuknar Sergej Magnitskij. I flera brev till fängelseledningen vädjar han om hjälp. Han klagar på svåra magsmärtor och diagnostiseras med inflammation i bukspottkörteln. Efter nära ett år i fångenskap blir läget akut. Och på kvällen den 16 november 2009 hittas han död i cellen.

Kroppen bär spår av handfängsel och våld.

Detta är blodspengar

Bill Browder, investerare


SVT reser till Moskva och möter Zoya Svetova, som kartlagt Magnitskijs öde. Hon beskriver ett fängelse med trasiga toaletter, råttor och avsaknad av läkarvård.

– Efter vår undersökning har vi två versioner av vad som hände. Antingen dog han på grund av utebliven medicinsk behandling, för han fick ingen hjälp i fängelset. Eller så blev han dödad, säger Zoya Svetova.

Fallet Magnitskij har väckt uppmärksamhet över hela världen och blivit storpolitik. 2012 stiftar USA lagen ”The Magnitsky Act”, som fryser tillgångarna för ett antal utpekade ryska medborgare och nekar dem inresetillstånd. Ryssland svarar med att förbjuda amerikanska adoptioner av ryska barn.

Spela klippet för att höra Zoya Svetova, den amerikanske senatorn John McCain och Bill Browder om fallet Magnitskij. Foto: SVT

"Blodspengar"

Nu dras Swedbank, med fyra miljoner svenska bankkunder, in i skandalen.

– Om svenska banker är inblandade är de också ansvariga för Magnitskijs död, eftersom han dog i kampen mot den här korruptionen, säger Zoya Svetova.

Finansmannen Bill Browder tror att de som hanterat de stulna pengarna kommer att få ta konsekvenserna för det.

– Detta är blodspengar, säger Browder.

Kommunikationschefen för Swedbank, Gabriel Francke Rodau, vill inte svara på frågan om banken känt till att de stulna pengarna slussats till ett 50-tal konton i Swedbank.

SVT har sökt Swedbanks vd, Birgitte Bonnesen, som har avböjt intervju.

Sergej Magnitskijs gravsten i Moskva. Foto: TT


Artikeln är en del i en omfattande publicering om misstänkt penningtvätt i Swedbank. Uppdrag granskning och SVT Nyheter har tagit del av en unik läcka av transaktioner mellan kunder i Danske Bank och Swedbank. Vi har gått igenom materialet utifrån de varningsflaggor som alla banker borde leta efter – och hittat flera tecken på misstänkt penningtvätt.


Klicka på något av kapitlen här nedanför för att läsa vidare



Joachim Dyfvermark, Linda Larsson Kakuli & Axel Gordh Humlesjö


Reportrar

Per Agerman


Researcher

Henrik Bergsten & Ella Hopf Berger


Webbredaktörer

SVT Datajournalistik


Visualiserng, webbproduktion & teknisk utveckling

Ulf Johansson


Ansvarig utgivare

Har du mer information som du vill dela med oss? Använd TV-leaks.

Publicerat 20 februari 2019



i samarbete med

SVT Nyheter Förstasida