Spela klippet för att höra korruptionsexpert Louise Brown förklara hur penningtvätt sker. Foto: SVT

Så går det till när pengar tvättas


Penningtvätt, att göra illegalt intjänade pengar lagliga, sker i dag genom banktransaktioner i flera led. Men begreppet härstammar från USA där den legendariske gangsterledaren Al Capone tidigt började tvätta pengar.

Den organiserade brottsligheten i 1920-talets Amerika tjänade stora pengar och behövde en förklaring till varifrån rikedomarna kom. Genom att köpa tvättomater, som på pappret gick med stora vinster, kunde brottspengarna förvandlas till lagliga medel. Ett tidigt exempel på ”money laundering” – penningtvätt.

I dag är det bankerna som står i centrum.

– Pengarna du tillskansat dig via ekonomisk brottslighet vill du ju kunna använda utan att väcka misstanke. Och det är här bankerna kommer in, säger Louise Brown, korruptionsexpert och ordförande i Transparency International Sverige.

I dagens penningtvätt står bankerna i fokus, inte Al Capone. Foto: TT

Pengar från skattebrott, bedrägerier och narkotikaaffärer tvättas genom banktransaktioner i flera led – för att sedan kunna användas till lyxkonsumtion, mutor och exklusiva fastigheter.

Med hjälp av falska företag och målvakter delas pengarna upp och flyttas mellan olika banker. Allt för att göra det svårare att följa pengarnas väg.

En väldigt liten andel som upptäckts, och en ännu mindre andel man kan lagföra

Kent Madstedt, f.d chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten


Det handlar om en global, svart ekonomi som omsätter enorma belopp varje år. Kent Madstedt är före detta chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten och har lång erfarenhet av att utreda penningtvätt:

– Det funkar ju tyvärr alldeles för bra. Det är en väldigt stor omfattning av den här brottsligheten och en väldigt liten andel som upptäcks, och en ännu mindre andel man kan lagföra, i den meningen att man kan döma någon för brott i domstol, säger Kent Madstedt.



Artikeln är en del i en omfattande publicering om misstänkt penningtvätt i Swedbank. Uppdrag granskning och SVT Nyheter har tagit del av en unik läcka av transaktioner mellan kunder i Danske Bank och Swedbank. Vi har gått igenom materialet utifrån de varningsflaggor som alla banker borde leta efter – och hittat flera tecken på misstänkt penningtvätt.


Klicka på något av kapitlen här nedanför för att läsa vidare


Joachim Dyfvermark, Linda Larsson Kakuli & Axel Gordh Humlesjö


Reportrar

Per Agerman


Researcher

Tomas Wagner


Videoreporter

Henrik Bergsten & Ella Hopf Berger


Webbredaktörer

SVT Datajournalistik


Visualiserng, webbproduktion & teknisk utveckling

Ulf Johansson


Ansvarig utgivare

Har du mer information som du vill dela med oss? Använd TV-leaks.

Publicerat 20 februari 2019



i samarbete med

SVT Nyheter Förstasida