SVT avslöjar:


Ukrainas förre president använde Swedbank – i en misstänkt mutaffär


Han plundrade statskassan och dömdes för landsförräderi. Nu kan Uppdrag granskning och SVT Nyheter avslöja att Ukrainas förre president Viktor Janukovytj slussat motsvarande 34 miljoner kronor genom ett konto i Swedbank. Affärerna kopplas till en misstänkt muta – och har varit kända av Swedbank sedan 2017, enligt handlingar som SVT tagit del av.

Read this article in english

Förra veckan kunde Uppdrag granskning och SVT Nyheter avslöja hur misstänkta kunder slussat minst 40 miljarder kronor genom Swedbank och Danske Bank i Baltikum – och hur den svenska banken nu dras in i penningtvättskandalen som skakar vårt grannland.

Men vilka som finns bakom de misstänkta bolagen och transaktionerna har hittills varit okänt.

Nu kan Uppdrag granskning och SVT Nyheter avslöja att Ukrainas förre president, Viktor Janukovytj, använt Swedbank för att slussa mångmiljonbelopp ut ur landet.

Janukovytj delgavs misstanke för att ha tagit emot en muta

Andriy Radinov, chefsåklagare


Den misstänkta penningtvätten sker under 2011.

Då överförs motsvarande 34 miljoner kronor via bolaget Vega Holding Limited, ett bolag som har konto i Swedbank.

Pengarna kommer från en misstänkt mutaffär, enligt den ukrainske åklagare som utredde Viktor Janukovytj och avslöjade upplägget.

Chefsåklagare Andriy Radinov utredde den förre presidenten. Foto: SVT

– Janukovytj delgavs misstanke för att ha tagit emot en muta, för att till synes skriva en bok som skulle handla om honom själv, säger chefsåklagare Andriy Radionov till SVT.

De 34 miljoner kronorna skickas från ett bokförlag, men Janukovytj skriver aldrig någon bok – och underlaget till transaktionerna är falska.

Det ska dröja tre år från att pengarna slussas genom en av Sveriges största banker, innan president Viktor Janukovytj blir allmänt känd för resten av Europa som Ukrainas mest hatade man.

Krigsliknande scener kommer att utspela sig på Självständighetstorget, eller Majdan som det också kallas, i hjärtat av huvudstaden Kiev.


”Det var en mörk tid”

I slutet av 2013 går hundratusentals Kievbor ut på gatorna, efter att ha fått veta att Viktor Janukovytj knutit starkare band med Putins regim i Ryssland och avvisat ett nytt avtal med EU.

– Det var en mörk tid. Känslan var att vad som helst kunde hända. Och sen hände det verkligen, säger Julia Marushevska, som deltog i protesterna på Självständighetstorget.

Janukovytj har vid den här tiden varit Ukrainas president i fyra år, men samtidigt byggt en privat förmögenhet genom att slussa pengar ur landet via företagskonton i europeiska banker.

Motsvarande runt 200 miljarder kronor uppskattas ha stulits från statskassan.

– Hans familj och närmaste krets stal ungefär 10 miljarder dollar om året från staten. Samtidigt som han försökte att genomdriva ett så auktoritärt styre som möjligt, säger Anders Åslund, professor i nationalekonomi och tidigare rådgivare till både ryska och ukrainska regeringar.

Viktor Janukovytj knöt starkare band till Ryssland och Vladimir Putin. Foto: TT

Protesterna kulminerar den 20 februari 2014. Specialstyrkan Berkut försöker då rensa Självständighetstorget med skarpa skott och 48 demonstranter mister livet.

Fyra poliser dör också. President Janukovytj flyr i helikopter till Ryssland och Vladimir Putin beordrar ryska trupper till Krimhalvön.

Kriget i östra Ukraina är ett faktum.

Släpps in i presidentens palats

När Janukovytj flytt landet får en grupp journalister möjlighet att komma in i det tomma presidentpalatset.

– Det var som en dröm att få komma in i palatset, berättar Anna Babinets från journalistnätverket OCCRP.

Anna Babinets och hennes kolleger upptäcker hur presidenten försökt förstöra dokument genom att slänga dem i vattnet. De arbetar dygnet runt för att rädda så mycket som möjligt, med hopp om att kunna spåra pengarna till europeiska banker.

Därefter beslagtas hela materialet av ukrainska åklagare som inleder en utredning.

Det här är mer än bara pengar – det är människoliv

Julia Marushevska


Uppdrag granskning och SVT Nyheter har fått tillgång till delar av korruptionsutredningen och namnen på flera hemliga bolag som Janukovytj misstänks ha använt för att tvätta pengar.

Ett av bolagen heter Vega Holding Limited och har konto i Swedbanks filial i Litauen. Det framgår av den hemliga läcka av transaktioner mellan Danske Bank och Swedbank som SVT kartlagt.

En högt uppsatt myndighetskälla i Kiev bekräftar för SVT att Vega Holding Limited är det bolag som Janukovytj använt sig av för den misstänkta mutaffären.

Julia Marushevska var en av demonstranterna på Självständighetstorget. Hon reagerar starkt på uppgifterna om Swedbank. Foto: Youtube

”Det här är mer än bara pengar”

Organisationen Anti-Corruption Center i Kiev reagerar starkt på uppgifterna att pengar slussats genom Swedbank:

– Sverige fanns inte på radarn överhuvudtaget. Det ni hittat visar att Sverige accepterar smutsiga pengar från utlandet och deltar i korruption som gäller mångmiljonbelopp, säger chefen för Anti-Corruption Center, Daria Kaleniuk.

Julia Marushevska, en av de som deltog i protesterna på Självständighetstorget, blir upprörd när hon får höra att Janukovytj använt sig av den svenska banken.

– Det här är mer än bara pengar. Det är människoliv. Det är förstörda vägar. Det är otillräcklig vård och brist på utbildning. Alla dessa stulna pengar är en stor skada för samhället, och jag tycker att de som kan påverka något borde fundera på om de vill vara en del av den här onda cirkeln.


Swedbank svarar

SVT låter Swedbank ta del av informationen om Viktor Janukovytj och bolaget Vega Holding Limited. Återigen är det kommunikationschef Gabriel Francke Rodau som ställer upp på intervju.

Visste du att han hade gjort affärer genom Swedbank?

– Det visste jag inte och hade jag vetat det hade jag inte kunnat kommentera det, eftersom det är banksekretess, säger Gabriel Francke Rodau.

Enligt dokument som SVT tagit del av har banken känt till Janukovytj affärer sedan 2017. Då skickades en begäran om rättshjälp till Swedbank, där ukrainska myndigheter ville ha information om det specifika bankkontot som den tidigare presidenten använt sig av.

I dokumentet framgår namnet på bolaget Vega Holding Limited – och kontonumret, som också återfinns i den stora läckan med transaktioner som SVT tagit del av. Foto: SVT

Det är nära två år innan vd Birgitte Bonnesen går ut och garanterar att Swedbank inte är inblandad i misstänkt penningtvätt i Baltikum.

Hur kommenterar du det?

– Jag tror att det Birgitte Bonnesen framförallt talade om var de namn som figurerade i Danske Bank och den affärsmodell som Danske Bank hade, säger Gabriel Francke Rodau.

Men du kan kommentera din vd:s uttalande om att det inte fanns något mer att leta efter och ändå hittar vi detta?

– Jag recenserar ogärna min verkställande direktör och hennes citat, säger Gabriel Francke Rodau.

Gabriel Francke Rodau, Swedbanks kommunikationschef. Foto: SVT

Utöver den misstänkta mutan visar bankläckan också att ytterligare motsvarande 170 miljoner kronor slussats via det bolag som Viktor Janukovytj använt i Swedbank mellan 2007 och 2013.

Viktor Janukovytj dömdes den 25 januari 2019 till 13 års fängelse för landsförräderi. Han har levt under Putins beskydd i Ryssland sedan flykten 2014. Inget tyder på att han kommer att lämnas ut till Ukraina.

Avslöjandet om Swedbank – i sju punkter

• Uppdrag granskning och SVT Nyheter kunde i förra veckan avslöja att Swedbank kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt under nära ett decennium.

• 50 kunder, som alla uppvisar tydliga signaler på misstänkt penningtvätt, har slussat motsvarande 40 miljarder kronor mellan Danske Bank och Swedbank i Baltikum. Det handlar bland annat om bolagskunder utan synlig verksamhet, som har dolda ägare eller företräds av misstänkta målvakter. Läs mer om det här.

• SVT:s team har analyserat en unik läcka som innehåller omfattande transaktioner mellan Swedbank och Danske Bank under åren 2007-2015. Analysen har utgått från etablerade varningssignaler på misstänkt penningtvätt som alla banker måste leta efter. Här kan du läsa mer om varningsflaggorna vi letat efter.

• Avslöjandet drar nu in Swedbank i skandalen som tvingat Danske Bank att stänga hela sin verksamhet i Estland. Utredningar mot Danske Bank pågår bland annat i USA, Danmark och Frankrike. Här hittar du en längre artikel om skandalen i Danske Bank.

• Birgitte Bonnesen, vd i Swedbank, garanterade i höstas att banken inte hade utländska kunder som bara flyttade pengar. Men SVT har identifierat över 1 000 Swedbank-kunder baserade i länder som Brittiska Jungfruöarna, Belize och Marshallöarna, kända från Danske Bank-skandalen. Läs mer om de kunderna här.

• Swedbank bekräftar för SVT att banken identifierat misstänkt penningtvätt och anmält den till polisen. Banken har inte velat kommentera vilka summor det handlar om. Här kan du läsa en längre intervju med Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau.

• Dagen efter avslöjandet meddelade Swedbank att de fattat beslut om att tillsätta en extern utredning. Utredningen kommer dock enbart att fokusera på de 50 kunder som förekommer i SVT:s avslöjande och resultatet ska presenteras för Swedbanks styrelse före bankens årsstämma 28 mars.

Visa

Uppdrag gransknings reportage Swedbank och penningtvätten – del 2 sänds onsdag 27 februari 20.00 i SVT1. Se det redan nu på SVT Play.



Artikeln är en del i en omfattande publicering om misstänkt penningtvätt i Swedbank. Uppdrag granskning och SVT Nyheter har tagit del av en unik läcka av transaktioner mellan kunder i Danske Bank och Swedbank. Vi har gått igenom materialet utifrån de varningsflaggor som alla banker borde leta efter – och hittat flera tecken på misstänkt penningtvätt.


Klicka på något av kapitlen här nedanför för att läsa vidare


Joachim Dyfvermark, Linda Larsson Kakuli & Axel Gordh Humlesjö


Reportrar

Per Agerman


Researcher

Henrik Bergsten & Ella Hopf Berger


Webbredaktörer

SVT Datajournalistik


Visualiserng, webbproduktion & teknisk utveckling

Ulf Johansson


Ansvarig utgivare

Foto: TT/SVT

Har du mer information som du vill dela med oss? Använd TV-leaks.

Publicerat 20 februari 2019



i samarbete med

SVT Nyheter Förstasida