Högrisk­länder

Här är kunderna som Swedbank sa inte fanns


I den omfattande penningtvättshärvan i Danske Bank misstänks utländska kunder ha tvättat miljardbelopp via bankens filial i Estland. Swedbanks ledning har förnekat att de har den typen av utländska kunder i sin baltiska verksamhet.

Så här sa bankens vd Birgitte Bonnesen i en intervju med SVT Nyheter i oktober 2018.

Vi har kollat alla de kunder som har kommit ut från Danske Bank. Ingen av dem är eller har varit kunder i Swedbank.

Men har inte ni också utländska kunder som flyttar pengar från till exempel Ryssland så som det var i Danske Bank?

Men inte kunder som inte har en verksamhet i landet.

Men det Birgitte Bonnesen sa, stämmer inte.

Genom att kartlägga adresser och bolagsregistreringar på kunderna i Danske Bank och Swedbank identifierar vi över 1 000 Swedbank-kunder med konto i Baltikum, men med adress utomlands.

Många av länderna känner vi igen från penningtvättshärvan i Danske Bank. Det är i stor utsträckning länder som är välkända för att missbrukas i samband med penningtvätt.

I antal utgör dessa kunder bara en liten del av de Swedbank-kunder vi ser i läckan. Men när vi istället analyserar hur mycket pengar som går in och ut på deras konton ser vi att de utländska står för mer än 30 procent av omsättningen i vårt material.

Här är de åtta länder som står för huvuddelen av de 30 procenten:




Kunderna i dessa länder bör granskas närmare av en bank. Beloppen redovisas i miljoner dollar.


Brittiska Jungfruöarna: $3700 mn


Flest utländska Swedbank-kunder finns på Brittiska Jungfruöarna. Vi identifierar över 200 kunder på den västindiska ön med konto i Swedbank. Dessa kunder omsätter också störst belopp: 3,7 miljarder dollar. Insynen på Brittiska Jungfruöarna är starkt begränsad, vilket gör det nästan omöjligt att spåra exempelvis vem som är den verklige ägaren till ett bolag.

I mars 2018 sattes Brittiska Jungfruöarna upp på EU:s så kallade grå lista över skatteparadis, som lovat att följa EU:s krav om samarbete på skatteområdet, men ännu inte genomfört förändringarna.


Saint Vincent och Grenadinerna: $1400 mn


Vi hittar betydligt färre Swedbank-kunder på Saint Vincent och Grenadinerna, bara ett tiotal, men de har den näst största omsättningen bland de utländska kunderna: 1,4 miljarder dollar. Även här är insynen mycket begränsad och i december 2017 sattes Saint Vincent och Grenadinerna upp på EU:s så kallade grå lista.


Cypern: $1 300 mn


Ett 80-tal Swedbank-kunder är registrerade på Cypern, med en omsättning på 1,3 miljarder dollar. Som EU-land har Cypern en relativt god insyn, där exempelvis ägare och bokslut redovisas. Trots det har cypriotiska bolag, ofta med ägare på Brittiska Jungfruöarna, förekommit i kända läckor som Panama Papers och i penningtvättshärvor som ”the Russian Laundromat”.


Storbritannien: $300 mn


Fler än 100 Swedbank-kunder har adress i Storbritannien, med en omsättning på över 300 miljoner dollar. Trots att landet har god insyn har vissa brittiska bolagsformer missbrukats i flera kända penningtvättshärvor.

Internationella medier har i flera granskningar avslöjat penningtvätt från bland annat Azerbajdzjan och Ryssland där de brittiska bolagsformerna ”Limited Partnerships” och ”Limited Liability Partnerships” utnyttjats.

Bolagsformerna ger nämligen möjlighet att registrera ett brittiskt bolag med anonyma ägare utomlands. Transparency International har kartlagt förekomsten av brittiska bolag i kända penningtvättshärvor och konstaterat att 766 bolag kan kopplas till 52 kända penningtvätts- och korruptionshärvor.

Ett exempel är Danske Bank-skandalen, där över 200 kunder som misstänks vara involverade i ”The Russian Laundromat” och ”The Azerbaijani Laundromat” använde sig av de två bolagsformerna.


Belize: $175 mn


Ett 40-tal Swedbank-kunder finns i Belize, ett land med mycket begränsad insyn som i december 2017 placerades på EU:s grå lista. Kunderna omsätter cirka 175 miljoner dollar. USA:s motsvarighet till utrikesdepartementet, US State Department, bedömer i en rapport från 2018 att Belize är sårbart för penningtvätt bland annat på grund av att landets lagar och regler inte följs, den starka banksekretessen och landets svaga utrednings- och lagföringskapacitet. Pengarna som tvättas kommer enligt rapporten från narkotikahandel, skatteflykt och värdepappersbedrägerier.


Saint Kitts och Nevis: $160 mn

Ett tiotal kunder som tillsammans omsätter cirka 160 miljoner dollar finns på Saint Kitts och Nevis i Västindien. I mars 2018 hamnade landet på EU:s svarta lista över icke samarbetsvilliga länder på skatteområdet. Kort därefter, i maj 2018, flyttades Saint Kitts och Nevis till EU:s så kallade grå lista.


Marshallöarna: $100 mn

Ett 60-tal Swedbank-kunder återfinns på den lilla Stillahavsrepubliken Marshallöarna. Kunderna omsätter cirka 100 miljoner dollar. I december 2017 sattes landet upp på EU:s svarta lista över icke samarbetsvilliga länder på skatteområdet, men flyttades till den grå listan i mars 2018.


Gibraltar: $75 mn

Ett 10-tal kunder finns på Gibraltar, som liksom Cypern och Storbritannien har förekommit i tidigare kända penningtvättshärvor. Dessa har tillsammans omsatt cirka 75 miljoner dollar.

FAKTA: EU:s grå och svarta lista

EU:s svarta lista, eller EU:s förteckning över icke samarbetsvilliga jurisdiktioner, är en lista med länder som anses ha stora brister när det gäller bland annat skattetransparens och beskattning av företag.

Länder som inte medverkar i internationella utbyten av skatteinformation, eller underlättar offshore-verksamhet genom att inte ha någon bolagsskatt riskerar att hamna på den svarta listan.

Listan är det närmsta man kommer en lista över skatteparadis.

Den grå listan är en lista på länder som lovat att följa de krav EU ställer kring skatteregler, men som ännu inte har genomfört förändringarna.

EU:s svarta och grå lista

Visa

Uppdrag gransknings reportage Swedbank och penningtvätten sändes onsdag 20 februari i SVT1 – du kan se det på SVT Play.



Artikeln är en del i en omfattande publicering om misstänkt penningtvätt i Swedbank. Uppdrag granskning och SVT Nyheter har tagit del av en unik läcka av transaktioner mellan kunder i Danske Bank och Swedbank. Vi har gått igenom materialet utifrån de varningsflaggor som alla banker borde leta efter – och hittat flera tecken på misstänkt penningtvätt.


Klicka på något av kapitlen här nedanför för att läsa vidare


Joachim Dyfvermark, Linda Larsson Kakuli & Axel Gordh Humlesjö


Reportrar

Per Agerman


Researcher

Henrik Bergsten & Ella Hopf Berger


Webbredaktörer

SVT Datajournalistik


Visualisering, webbproduktion & teknisk utveckling

Ulf Johansson


Ansvarig utgivare

Har du mer information som du vill dela med oss? Använd TV-leaks.

Publicerat 20 februari 2019



i samarbete med

SVT Nyheter Förstasida