Välj ämne:
Väljarna tycker att partierna är olika bra inom olika ämnen. Här kan du se hur fördelningen ser ut.
Moderaterna har bäst politik inom sina profilämnen ekonomi och skatter, enligt de väljare som svarat i SVT:s vallokalsundersökning, Valu. Men jämfört med 2014 har de tappat mycket av sin position i frågorna.
28 procent av väljarna anser att Moderaterna har bäst politik för svensk ekonomi, jämfört med 39 procent av väljarna valet 2014. Även inom ämnena skatter och din egen ekonomi har M tappat, med fem respektive sex procentenheter.
Miljöpartiet har också tappat förtroende i sin huvudfråga, miljö. 2014 ansåg 42 procent av väljarna att MP hade bäst politik på miljöområdet, jämfört med 23 procent i årets val.
Det motsatta gäller för Sverigedemokraterna, som har fått ett ökat förtroende i ämnet flyktingar/invandring. 2014 ansåg flest att det var Socialdemokraterna som hade den bästa flyktingpolitiken medan 17 procent gav SD högsta betyg. I årets val anser nästan dubbelt så många, 32 procent, att SD har bäst politik inom ämnet flyktingar/invandring.
Socialdemokraterna får högst betyg inom klart flest ämnen: skola, jämställdhet, pensioner, sjukvård, sysselsättning samt vinster i välfärden. Men partiet har backat i förtroende med några procentenheter på samtliga områden utom vinster i välfärden.
Väljarna har svarat på frågan "Vilket parti tycker Du har bäst politik när det gäller..." för tolv ämnen: Skatterna, Miljön, Sysselssättningen, Svenska ekonomin, Din egen ekonomi, Lag och ordning, Flyktingar/invandring, Sjukvården, Jämstäldheten mellan kvinnor och män, Skola och utbildning, Sociala välfärden, Pensionerna och Frågan om vinst i välfärden. Alternativet "Ingen uppfattning" redovisas inte men räknas med i beräkningen vilket gör att alla partier tillsammans inte blir 100 procent.
Siffrorna för 2014 och 2018 är viktade bland annat på grund av att SD vanligtvis underskattas och V överskattas i Valun.
Valu är Sveriges Televisons vallokalsundersökning som har gjorts för alla nationella val i Sverige sedan 1991. Här visar vi enbart ovägda siffror från undersökningen om inget annat anges.
Syftet med Valu-redovisningen är att möjliggöra analyser av hur och varför väljare röstar som de gör. För ett fullständigt valresultat i rekommenderar vi Valmyndighetens hemsida.
Här kan du läsa mer om valu.
Publicerad: 9 september 2018