Breaking blir OS-gren Foto: TT

Breakdance till OS: ”Det behöver få synas”

Uppdaterad
Publicerad

Breaking blir OS-gren 2024.

Men för att Sverige ska kunna konkurrera på den nivån krävs ett ökat intresse i landet.

– Till dansarna vill jag säga: Träna på för nu kör vi, säger Oskar Johansson Quartieri, på Svenska danssportförbundet, till SVT Sport.

Under måndagen gick Internationella olympiska kommittén ut med att breaking, även kallat breakdance, blir ny gren i OS i Paris 2024. En nyhet Svenska danssportförbundet tog emot med öppna armar.

– OS – det kan ju inte bli större. Vi är superglada och supertaggade, säger Oskar Johansson Quartieri, idrottsutvecklare på förbundet.

Johansson Quartieri beskriver dansen som lättillgänglig, som ett utrymme för den breda massan att ta sig in på OS-scenen. Inte minst för att det bara behövs just ett dansutrymme.

– Det är en världsdans som väldigt många unga håller på med, från olika kulturer och bakgrunder. Det behövs ju ingen speciell utrustning, säger han.

”En världsdans”

Men att en världsspridd dans hör hemma på en OS-scen har inte varit en självklarhet. Enligt Tobias ”Marre” Marin, som har varit aktiv i breaking sedan 1994, går det inte riktigt hand i hand med bilden han själv har haft av dansen.

– Men jag har aldrig tyckt om att stå ”på scen” så mycket. För mig har det mer handlat om resandet, träningen och den sociala delen.

Men i brist på utrymme i musikvideos och i musik-tv, där breaking var stort förr, har han ändrat sin åsikt.

– Det behöver få synas. Jag tror att det här kommer få breaking att växa väldigt mycket.

En smaksak

Breaking står med ena benet i idrotten och med det andra i kulturen. Och att den ska bli en bedömningssport under OS ser ”Marre” potentiellt som problematiskt.

– Det är ju en konstform och vem kan bedöma vad som är bra? Det är ju en smaksak.

Fler tävlingar

I dag finns det väldigt få återkommande, renodlade breaking tävlingar i Sverige.  Men Johansson Quartieri tror att IOK:s besked kan ge både sporten ett uppsving, något de vill matcha tävlingsutbudet efter.

– Tanken är att det ska finnas tävlingar utspridda i landet så att breakare från alla delar ska kunna tävla. Det kommer finnas fler tävlingar helt enkelt.

Det är fyra år kvar, hur ser Sveriges chanser ut?

– Det är ganska tidigt att säga. Det kan komma framtida namn med jättepotential om två år.

– Till dansarna vill jag säga, träna på för nu kör vi!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.