Några av landets bästa idrottare i ny studie: ”Ganska unikt”

Publicerad

Just nu pågår en stor studie på Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) som följer svenska konditionsidrottare på landslagsnivå under ett års tid.  

En stor mängd tester och mätningar ska ta forskarna närmare svaret på frågan: hur undviker idrottare att bli övertränade?

Andreas Almgren är en av flera svenska konditionsidrottare som ingår i studien. Övriga deltagare är anonymiserade, men det rör sig om landslagsaktiva inom sporter som cykel, orientering, triathlon, längdskidor och friidrott.  

Lina Nilsson, doktorand på GIH inom institutionen för fysiologi, nutrition och biomekanik, är den som är ansvarig för studien och håller i testerna tillsammans med sin handledare Filip Larsen.

– Det är ganska unikt att vi följer idrottare på det här nivån under så lång tid som ett år. Och till skillnad från studier där vi går in och styr, följer vi här idrottarna i deras vardag, förklarar hon. 

Mäter sömn och blodsockernivå

Vissa av mätningarna görs på GIH:s labb, där idrottarna gör fystester och lämnar olika prover. Men resten av mätningarna sker på distans för att underlätta deltagande i studien.  

– De skattar olika variabler i en app varje dag. De använder en ring som mäter sömn och under några perioder bär de en blodsockermätare så vi kan följa deras blodsockernivåer under dygnet. Vi skickar också ut enkäter som behandlar humör och välmående var femte vecka ungefär.

När studien är färdig, ett datum som just nu är flytande eftersom idrottarna påbörjade testerna vid olika tillfällen på året, kommer en stor mängd data ha samlats in. 

Vill minska risken för överträning

Syftet med studien är att se vilka samband som finns mellan olika mätvärden. Hur ser idrottarens värden ut när den presterar bra och hur ser idrottarens värden ut när den presterar sämre, blir sjuk eller skadad? På så sätt hoppas Lina Nilsson hitta en modell som kan minska risken för överträning. 

– Idrottare på den här nivån ligger och balanserar på en väldigt hög belastning. Så det handlar om att hitta en gränsdragning. Vad är lagom och vad är för mycket? Där hoppas vi kunna reda ut vilka värden idrottarna behöver ha koll på så de inte går över gränsen.

Vad kan vara en riskfaktor?  

– Vi har sett i tidigare studier att elitidrottare har ett svajigare blodsocker. Dels kan de få lite högre toppar vilket inte behöver vara negativt vad vi vet. Men de har också längre perioder av låga blodsockernivåer.

– Det gäller framför allt nattetid där vikten av återhämtning är som störst, vilket kan vara negativt för återhämtningen. En av sakerna vi vill kolla vidare på är om det också kan påverka sömnen negativt, säger Lina Nilsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.