Sverige har börjat undersöka vilka förutsättningar som finns för att hålla vinter-OS och Paralympics i Sverige 2030. Åsa Llinares Norlin, ordförande i Sveriges Paralympiska Kommitté, är glad över att processen startat.
– Jätteroligt så klart att vi inleder den här förstudien. Jag tror att det kommer ge oss väldigt mycket svar på vad som behövs. Just när det gäller idrott för personer med funktionsnedsättning så är det mycket saker runt omkring som behöver fungera, säger hon till SVT Sport.
Paralympics viktigt för Sverige
Åsa Llinares Norlin ser stor nytta för svensk paraidrott om Paralympics skulle arrangeras i Sverige.
– Att sätta fokus på de här frågorna som behövs runtomkring och som inte ligger i vårt uppdrag men som ligger i statens, regionernas och kommunernas ansvar, att verkligen göra ett tillgängligt samhälle. Det tror jag att de här spelen kommer kunna hjälpa till med. Och det tror jag kommer gynna ännu fler att bli aktiva i idrott, säger Llinares Norlin.
”Den paralympiska idrotten är precis lika mycket elitidrott”
Sverige ansökte om att arrangera OS 2026 i Stockholm och Åre men förlorade omröstningen. Mästerskapet kommer istället arrangeras i Milano och Cortina i Italien. Åsa Llinares Norlin har med sig förlusten av OS 2026 i minnet men vill gärna blicka framåt. Hon ser samarbetet som den största lärdomen från turerna kring det mästerskapet.
– Om vi tittar på till exempel Paris 2024, det är första gången som man har en gemensam logga på OS och Paralympics. Det har alltid varit uppdelat, ett tag så var ju inte OS och Paralympics på samma plats. Just att se att den paralympiska idrotten är precis lika mycket elitidrott som övriga idrotten, säger hon.