Karin Stolt Halvarsson är alpin chef på det svenska skidförbundet. Foto: Bildbyrån

Alpina basen Karin Stolt Halvarsson om misslyckandet vid alpina VM: ”Stolpe ut”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige reser hem utan medalj från alpina VM i Frankrike. Det är första gången sedan 2009 som det inträffar för Sverige. Dessutom tävlade svenskar bara andra veckan efter att inte haft deltagare den första fart-veckan. Där letar man nu samarbete med andra nationer.

– Det har varit stolpe ut, säger den alpina chefen Karin Stolt Halvarsson.

Anna Swenn Larsson körde ur i gårdagens första slalomåk och Kristoffer Jakobsen gjorde samma sak i dag och det sista hoppet om en svensk medalj försvann.

– Jag känner mig ledsen och förväntan var något annat när vi åkte hit. Det är brutala marginaler och stolpe ut. Jag känner mig mest ledsen över atleterna som sett fram emot det här efter hård träning och de ledare som jobbat för att skapa förutsättningar för bra resultat, säger Stolt Halvarson till SVT Sport.

Vad hade ni kunnat göra annorlunda?

– Det är svårt att säga. Det är små marginaler. När vi kommer att titta på det här efteråt kan man säkert hitta saker som man kanske skulle gjort annorlunda men just nu har vi inte gjort den analysen.

Söker samarbete med andra länder i fartgrenarna

Vad behöver ni göra på herrsidan?

– Det är ett generationsskifte som beror på olika saker. Just nu är det få herrar (bara Kristoffer Jakobsen och Mattias Rönngren på plats på VM) men vi har resultat från ungdoms-OS och JVM med svenska killar och vi ska bygga underifrån bland annat från klubbar och skidgymnasium.

Vad händer med fartsatsningen?

– Felix Monsén rehabar och kommer förhoppningsvis tillbaka i fullt slag. Vi behöver troligen samarbeta med andra nationer eftersom det är dyrt att bedriva en satsning som ensam nation och där tittar vi på samverkan och har dialog med flera andra nationer, säger Stolt Halvarsson från ett soligt Courchevel där intervjun får avbrytas av ett öronbedövande publikvrål för en fransk åkare i slalombanan.

Svenska placeringar i VM

Lagtävlingen: Kristoffer Jakobsen, Mattias Rönngren, Sara Hector och Hanna Aronsson Elfman förlorade mot Tyskland redan i första matchen.

Parallelltävlingen: Estelle Alphand och Rönngren utslagna i åttondelsfinal, Hector i kvartsfinal.

Storslalom, damer: Hector 13:e, Alphand 26:a, Aronsson Elfman och Hilma Lövblom körde ur.

Storslalom, herrar: Rönngren 21:a.

Slalom, damer: Hector sjua, Aronsson Elfman tia. Anna Swenn Larsson körde ur.

Slalom, herrar: Jakobsen körde ur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.