Bytte internationell dj-karriär mot OS

Uppdaterad
Publicerad

Benjamin Alexander, 38, skrev historia när han tog sig ner i mål i storslalomen – 69 sekunder efter vinnaren Marco Odermatt.

Jamaicanen åkte skidor för första gången 2015.

– Att sitta här utan brutna ben gör att jag ler från öra till öra, säger han i Eurosport.

Svenske Mattias Rönngren tog sig inte i mål i dagens storslalom, som Marco Odermatt vann.

Det gjorde däremot Benjamin Alexander – som blev tvärsist i mål.

OS i Peking 2022

38-åringen är född i Storbritannien, med en brittisk mamma och jamaicansk pappa, och slutade 46:a i den svårkörda storslalomen.

Han var en minut och nio sekunder efter Odermatt och 32 sekunder långsammare än den som kom näst sist.

”Såg så långsam ut jämfört med de andra”

Men dagens tävling gjorde Alexander historisk som den förste jamaicanen att delta i en alpin tävling på ett OS. Totalt är han blott den 15 personen att representera landet i ett vinter-OS någonsin.

I mål var 38-åringen lyrisk. Så sent som 2015 åkte han slalom för första gången i sitt liv.

– Jag såg så långsam ut jämfört med de andra åkarna. 50 procent av fältet tog sin inte i mål, det var hemska förhållanden i dag. Men att sitta här utan brutna ben gör att jag ler från öra till öra. För mig handlade det här aldrig om att vinna. Men jag vill att folk ska förstå att man inte behöver ha växt upp i rikedom, vara av en viss etnicitet eller vara född nära bergen. Jag har inget av de här tre grejerna.  Jag vill visa att allt är möjligt. Jag ramlade 26 gånger i en barnbacke första gången jag åkte, säger han i Eurosport.

Benjamin Alexander har haft en internationell dj-karriär och spelade förut på daglig basis i de kanadensiska bergen. Numera är han pensionerad i sitt yrke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet