Aleksander Aamodt Kilde och Mikaela Shiffrin, alpint

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I januari kraschade norrmannen Aleksander Aamodt Kilde allvarligt. Foto: TT och Kilde Instagram

Den alpina skräckvintern – allt fler åkare skadade

Uppdaterad
Publicerad

Tufft tävlingsschema och utmanande väderförhållanden ställer till det för de som tävlar i utförsåkning.

– Det blir ju en otrolig press på åkarna att hinna återhämta sig och träna innan det är dags för nästa tävling, säger Lars Melin, landslagschef, till SVT Sport.

Den här säsongen är på väg att slå rekord i antal skadade åkare. I den alpina världscupen handlar det om de allra största stjärnorna och listan är lång: Mikaela Shiffrin, Petra Vlhova, Corinne Suter, Michelle Gisin, Wendy Holdener, Sofia Goggia, Valerie Grenier, Nina Ortlieb, Marco Schwarz, Aleksander Aamodt Kilde och Alexis Pinturault.

Även skicross har drabbats hårt. Tolv åkare på damsidan har skadat sig den här säsongen, bland andra Sandra Näslund och Fanny Smith.

Allt tuffare tävlingsschema

För tio år sedan var det sju tävlingar för herrarna i storslalom i den alpina världscupen, i år är det tolv. Gör vi samma jämförelse i skicross för kvinnor var det tolv tävlingar 2014 och i år är det 18.

– Fis (Internationella skidförbundet) vill ju sälja produkten och det gör man ju genom tävlingar och ju fler tävlingar desto mer pengar, säger Lars Melin.

Det ser ut på liknande sätt inom alla discipliner. Det blir bara fler och fler tävlingar, vilket skapar problem.

– Som upplägget ser ut nu blir det väldigt svårt för de åkare som försöker att satsa på flera discipliner, det blir väldigt stor påfrestning.

Åkarna drabbas

Med många tävlingar på programmet blir tiden till vila och träning mindre. Det handlar också om att kunna träna på olika underlag då vissa tävlingar avgörs på ren is medan andra är i snömodd.

– De flesta brukar träna på hårt och isigt underlag och de sliter oerhört på kroppen, säger Melin.

Som den alpina världscupen ser ut nu, trots starten i Sölden i oktober, ligger majoriteten av tävlingar i januari och februari. Melin skulle vilja se en mer utdragen säsong som börjar i november och slutar i april.

– Åkarna skulle kunna få en längre sommar för uppbyggnad och sen mer tid till förberedelser på snö. Sen ett tävlingschema som inte är så komprimerat, säger Melin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.