Parastjärnan Ebba Årsjö visar upp sitt ben på sociala medier. Foto: Instagram/Bildbyrån

Ebba Årsjö om kärlekshyllningarna efter uppmärksammade bilden: ”Tar hus i helvete”

Uppdaterad
Publicerad

Hon hemlighöll sin funktionsvariation i 18 år – men nu har Ebba Årjsö visat upp sitt högerben för hela världen. För SVT Sport berättar den alpina parasportstjärnan nu om de massiva kärlekshyllningarna och hur det gick till när hon publicerade den uppmärksammade bilden.

– Jag gav telefonen till syrran, så fick hon göra det. Jag hade bara suttit och velat, säger Årsjö till SVT Sport.

I över ett år hade Ebba Årsjö funderat på att lägga upp en bild på Instagram som visade hennes muskelnedsättning i högerbenet, en bieffekt av syndromet som hon föddes med, Klippel-Trenaunays syndrom.

På tisdagskvällen, omgiven av familjen, skulle det ske. Men när det väl var dags att publicerade bilden tvekade 21-åringen.

– Jag gav telefonen till syrran, så fick hon göra det. Jag hade bara suttit och velat, hon gjorde det jättesnabbt, berättar Årsjö.

– Jag fick tusen likes på bara någon timme. Sedan var jag tvungen att gå och lägga mig, men det var ganska kul att vakna upp sedan.

I skrivande stund har bildserien, där Årsjö poserar i bikini på en balkong på Mallorca, över 32 000 likes och nästan 1 300 kommentarer.

Foto: Privat

– Herregud, jag trodde att jag skulle förlora följare. Jag var jättetaggad på att göra det, jag var helt säker. Men ”whatever”, det kanske är någon som avföljer.

Årsjö: ”Tar hus i helvete”

Det blev precis tvärtom.

– Och så tar det hus i helvete. Jag har fått väldigt mycket kärlek, jag har inte sett några elaka kommentarer. Det är många som frågar vad som har hänt, då är det andra som svarar. Alla har min rygg.

Hade du förväntat dig så här mycket uppmärksamhet?

– Absolut inte. Man svävar lite på moln. Det finns inga ord för det. Men det är ju så det ska vara, det ska inte vara någon ”big deal”. Men va fasen, det är kul när det sprids.

Årsjö berättar att hon inte hinner svara alla som hör av sig, men hon har försökt prioritera de som har samma syndrom.

– Speciellt om jag ser att det är någon som verkligen kämpar och är ung. Det var till exempel en mamma som skrev om hennes bebis.

Vad vill du hälsa till alla som hört av sig?

– Bara fortsätt som ni gör, reagera på samma sätt som ni gör mot mig mot andra i vardagen. Jag vill att det här ska bli normaliserat.

När SVT Sport når Ebba Årsjö sitter hon i en grävmaskin, hon sommarjobbar på sin pappas och farbrors däckåtervinningsfirma. Men snart lägger hon mer fokus på träningen.

– Jag har rehabat jättemycket. Men nu går det över i vanlig fysträning för att vara redo att stå på skidor i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.