Tyske alpinstjärnan Stefan Luitz tog hjälp av syrgas för att återhämta sig i samband med segern han tog i storslalomtävlingen i Beaver Creek förra helgen.

Här tar tyske alpinstjärnan förbjuden syrgas

Uppdaterad
Publicerad

Segraren i förra helgens storslalom i Beaver Creek, Stefan Luitz, är i blåsväder efter att en bild cirkulerar där han syns ta syrgas. Något som är förbjudet enligt det internationella skidförbundet, Fis.

– Att det nu kommer upp är lite oroväckande, säger SVT Sports expert Pernilla Wiberg.

Tysken Stefan Luitz vann storslalomen i amerikanska Beaver Creek den gångna helgen, före storstjärnan Marcel Hirscher och schweizaren Thomas Tumler. Men efterspelet är inte helt okontroversiellt, då det efter loppet finns bild på hur den tyske stjärnan tar syrgas mellan åken, något som är förbjudet enligt det internationella skidförbundet, Fis.

Efter tävlingen har alla nationer möjlighet att skicka in protester till Fis, men då det inte kom någon sådan inom tidsramen är Stefan Luitz och resten av det tyska landslaget fria att tävla tills vidare.

Inte dopningsklassat enligt Wada

Fis har å sin sida skickat ärendet vidare till den internationella antidopningsorganisationen Wada, som däremot inte har förbjudit användandet av syrgas.

– Jag tror Fis gör så för att köpa sig tid och för att få fler expertutlåtanden, säger SVT Sports Pernilla Wiberg.

Åkare i det tyska landslaget syntes även ta syrgas under VM i Beaver Creek 2015. Säsongen efter hade Fis förbjudit användningen av ämnet.

”Tar det för återhämta sig bättre”

– Att det nu kommer upp är lite oroväckande, speciellt att man gör det på tävling för det var det man inte ville ha. Det är jättesvårt att kontrollera på träning och sådant. Syrgas tar man ju för att återhämta sig bättre.

– Det är en etisk fråga för mig. Jag tycker inte det ser bra ut att det ser ut som att man ligger i en sjukhussäng med en syrgasmask.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.