Kristoffer Jakobsen tränar med andra länder

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska alpina herrlaget är tunnare än på mycket länge. Endast tre herrar ingår i truppen till världscupen – där två av dem saknas för svåra knäskador. Ensam kvar i laget är Kristoffer Jakobsen. – Jag har varit ute och kört helt själv och det är klart det är en annan påfrestning, allting hänger på mig, säger Kristoffer Jakobsen till SVT Sport.

Medan damerna är tio stycken i ”träningsgrupp 1” som utgör världscupslaget så är det på herrsidan endast tre stycken, Kristoffer Jakobsen, Mattias Rönngren och Felix Monsén. De två sistnämnda har dock varit borta en längre tid med svåra knäskador.

– Det är klart det är ett tufft läge med två av tre toppåkare som har haft en skadeperiod och en lång rehab, så det är ett utsatt läge, säger herrchefen Fredrik Kingstad.

Ensam herre i laget

Kristoffer Jakobsen, 28, är enda herren som till en början ser ut att kunna tävla i världscupen.

Känner du dig ensam?

– Det har jag gjort helt klart, jag har varit ute och kört helt själv och det är klart det är en annan påfrestning, allting hänger på mig i laget så jag saknar tiden när vi var fler, säger Kristoffer Jakobsen.

Stort glapp

Gänget som kommer närmast bakom Kristoffer Jakobsen är alla runt 20-års åldern och tävlar i europacupen. I ett försök att ge Jakobsen sparring och lyfta de yngre åkarna har han tränat en del med dem, men för att få fullvärdig sparring är det till andra landslag han har fått söka sig, bland annat Tyskland och Italien. Landslagschefen Lars Melin ser olika orsaker till det vakuum som blivit på herrsidan.

– Vi kanske inte har haft det tålamodet som krävs och har tittat på resultaten för tidigt. Vi har haft en del killar som lyckats väldigt bra men som har valt att gå en annan väg.

Ser du något problem med glappet som blivit?

– Nej jag tycker inte att jag ser det just nu, säger Lars Melin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.