Sara Hector om det alpina uppropet: ”Finns mycket mer att göra”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Hector om det alpina uppropet: ”Finns mycket mer att göra” Foto: Bildbyrån

Sara Hector om det alpina uppropet: ”Finns mycket mer att göra”

Uppdaterad
Publicerad

143 alpina åkare har skrivit under ett brev som skickats till det internationella skidförbundet, Fis.

De kritiserar förbundets hållbarhetssatsningar.

Den svenska stjärnan Sara Hector stöttar uppropet.

– Det är jättebra att det blir ett upprop, för det finns mycket mer att göra, säger hon.

Med titeln ”Vår sport är hotad” har Shiffrin och övriga alpina åkare skickat ett brev till Fis (Internationella skidförbundet) svenske ordförande Johan Eliasch där de hävdar att sportens nuvarande hållbarhetssatsningar är otillräckliga.

Svenske Mattias Rönngren är en av åkarna som har skrivit under.

– Det bygger på att vi åkare vill att Fis ska ta lite mer ansvar i utvecklingen för att försöka göra hela världscupcirkusen mer hållbar, förklarar Rönngren, och tar ett exempel:

– Det finns saker att göra med till exempel tävlingsplaneringen. Om man ser på  killarna så åker vi två gånger till USA, fram och tillbaka mellan orter som egentligen ligger väldigt nära varandra.

”Finns mycket mer att göra”

OS-guldmedaljören i storslalom, Sara Hector, håller med.

– Det är jättebra att det blir ett upprop, för det känns som att det finns mycket mer att göra. Om man ser på planeringen de gjort i år hade man kunnat tänka betydligt mycket bättre. Speciellt hur de planerar tävlingar. Man behöver inte åka till USA två gånger på en säsong. Jag tycker att det är jättejätte-osmart planering när det kommer till hur man lägger tävlingsplaneringen, säger hon, och fortsätter:

– Jag förstår att det många grejer och att man behöver ha en komplex och hel bild över allt. Det förstår jag verkligen. Det är sport, det handlar om underhållning och det finns många faktorer som spelar in för att det ska bli lyckat och bra tävlingar. Det gäller att tänka på allt. Men jag tror att man skulle kunna göra mycket mycket mer.

Hector berättar att hon själv försöker jobba mycket med att ta ansvar för miljön.

– Det känns som att tänker man så kan man verkligen ta ansvar. Och vår sport är ju verkligen beroende av snö och kyla. Vi måste ju verkligen vara en del i att ta ansvar för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.