Norske stjärnan Henrik Kristoffersen är orolig över skadorna i alpint. Foto: Bildbyrån.

Världsmästaren om skadekaoset: ”Sänk farten!”

Uppdaterad
Publicerad

De svåra knäskadorna inom alpina världscupen bara fortsätter.

Norske superstjärnan Henrik Kristoffersen tror att ändrad bansättning kan minska skaderisken i slalom och storslalom.

– Om hastigheten blir lägre blir krafterna mindre och därmed färre skador. Att sätta mer sväng och få lägre hastighet kostar inte en krona. Det är gratis, säger Kristoffersen till SVT.

Nyligen fick den regerande världsmästaren i storslalom se flera konkurrenter få sina säsonger förstörda i Adelboden efter vådliga krascher, däribland norska landslagskollegorna Lucas Braathen och Atle Lie McGrath.

Alexis Pinturault vann de båda storslalomtävlingarna i Adelboden och det skiljde bara en tiondel i totaltid för fransmannen bägge dagarna.

Världscupen i alpint

– När Hirscher vann 2018 gjorde han det på 2.29. Nu hade Pinturault 2.18 (!). Det är elva sekunder, och elva sekunder i alpint är extremt mycket, påpekar Kristoffersen och får medhåll av SVT:s expertkommentator:

”Har en gräns”

– Det finns absolut anledning att titta på hur tränarna sätter banorna och få ner farten. En annan viktig aspekt är skidorna och utrustningen som blir alltmer avancerad. Även om skidorna klarar av extrema påfrestningar så har åkarna en gräns för vad de klarar av, säger Tobias Helllman.

För knappt två veckor sen berättade SVT Sport om skadekaoset i alpina världscupen i en minidokumentär. Internationella skidförbundet FIS ser allvarligt på situationen.

Svårt att vända trenden

Trots att FIS har bra koll på statistik och orsaker till skadorna så vill inte trenden vända, konstaterar Atle Skårdal, fd tävlingschef.

– Jag känner väl att vi som förbund och ansvariga för regelverket alltid är steget efter. De jobbar ju på dag och natt för att tillverka utrustning som går snabbare och bättre. Och att bromsa en sån utveckling är inte alltid så enkelt. Men vi måste jobba vidare tillsammans för att hitta de bästa lösningarna på problemet, säger Skårdal.

Se minidokumentären: Knäskadorna inom alpinsporten (9 jan 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i alpint

Mer i ämnet