• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Tom Brady och The Tampa Buccaneers kommer att ställas mot Patrick Mahomes, Kansas City Chiefs i 55:e upplagan av Super Bowl.

Super Bowl – en säkerhetsfråga

Uppdaterad
Publicerad

Inför årets upplaga av Super Bowl står dels mötet mellan tidernas bästa spelare och den bästa spelaren just nu, och dels arrangemangets säkerhet i fokus. Förhoppningen är att den största, och enda, striden utkämpas på Raymond James Stadiums gräsmatta – mellan Tom Bradys Buccaneers och Patrick Mahomes City Chiefs.

NFL har klarat sig genom säsongen 2021 enligt schemat mitt i dess strikta covid-19-protokoll, och på natten till måndagen ska det regerande mästarlaget Kansas City Chiefs ställas mot utmanaren Tampa Bay Buccaneers. Patrick Mahomes som anses vara den bästa på sin position just nu, kommer i mötet att ställas mot den bästa genom tiderna, Tom Brady.

Förutom att den 55:e upplagan av Super Bowl är årets absolut största sporthändelse i USA står framförallt en annan sak i fokus: säkerheten. Det undgår ingen att pandemin har stor påverkan på säkerheten kring årets upplaga, men det finns även andra faktorer så som hög terrorhotnivå och vilda fans som hotar årets upplaga.

En annorlunda säsong

The Athletic uppger att man gjort närmare en miljon covid-19-tester mellan den 1 augusti och den 23 januari. 700 av testerna som gjordes var positiva, och nu börjar den amerikanska fotbollssäsongen att närma sig sitt slut. Dessutom i tid trots smittospridning i Tennessee Titans och Balitmore Ravens. Spelarfacket NFLPA:s vd DeMaurice Smith menar att mötet mellan Mahomes och Brady inte behöver oroa sig om en eventuell uppskjutning av söndagens match.

– Jag ser inget scenario där vi skulle komma överens med ligan om att flytta Super Bowl, säger han till ESPN.

Finalarenan Raymond James Stadium rymmer vanligtvis 65 000 åskådare, men inför matchen har kapaciteten skalats ner, och endast 25 000 åskådare kommer att befinna sig på plats. 7 500 av dessa biljetter har getts till vaccinerade sjukvårdsarbetare som ett tack för deras insatser under pandemin. På plats kommer publiken att förses med munskydd och handsprit vid ankomst.

Striktare säkerhet på Tampas hemmaplan

Säkerheten kring Super Bowl är vanligtvis väldigt hög. I år är arbetet ännu striktare i och med det säkerhetspolitiska läget som USA befinner sig i efter stormingen av Kapitolium i huvudstaden den 6 januari.

– Vi såg vad som hände i DC, och om någon skulle få för sig att vilja få fram ett politiskt budskap... det är något vi har i tankarna, säger FBI-agenten Michael McPherson, som ansvarar för säkerheten i Tampa, till nyhetsbyrån Reuters.

Tampas polischef är även han förberedd på olika våldsamma politiska manifestationer runt arenan samt på Tampa Riverwalk, där en del aktiviteter kopplade till Super Bowl kommer att hållas den här veckan. Han menar att de är förberedda på allt oavsett vilka budskap det gäller.

Att ”The Bucs” kommer att gå till historien som första lag att spela på hemmaplan i Super Bowl är ytterligare en riskfaktor. McPherson säger att de därmed får hålla utkik efter mer spontana sammankomster, inte minst om Bradys Buccaeeners vinner.

KLIPP: Hon bli första kvinna att döma Super Bowl (2021-01-21)

Tio senaste Super Bowl

2020: Kansas City Chiefs–San Fransisco 49ers 31–20.

2019: New England Patriots–Los Angeles Rams 13–3.

2018: Philadelphia Eagles–New England Patriots 41–33.

2017: New England Patriots–Atlanta Falcons 34–28.

2016: Denver Broncos–Carolina Panthers 24–10.

2015: New England Patriots–Seattle Seahawks 28–24.

2014: Seattle Seahawks–Denver Broncos 43–8.

2013: Baltimore Ravens–San Francisco 49ers 34–31.

2012: New York Giants–New England Patriots 21–17.

2011: Green Bay Packers–Pittsburgh Steelers 31–25.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.