”Vi ska visa världen att vi kan skapa och genomföra ett professionellt arrangemang som slår alla med häpnad!”
Det är den 28 december 2011 och Tommy Wiking – ordförande i såväl Svenska som Internationella amerikansk fotbollförbundet – ger i Idrottens affärer programförklaringen för VM 2015 som Sverige i början av samma månad tilldelats.
Men den 19 december i fjol, mindre än sju månader före premiärmatchen, kommer beskedet: Sverige fråntas VM av det internationella förbundet.
Därmed försvinner även det svenska landslagets VM-plats.
”Lättnadens suck”
Martin Söderberg är pressansvarig på det svenska förbundet och ansvarar för all kommunikation när det handlar om VM-turneringen som gick upp i rök.
Han säger så här apropå att VM för tillfället pågår för fullt i Canton, Ohio – utan Sverige:
-Det är framför allt jättetråkigt för landslagsspelarna som skulle ha fått vara med och spela.
-I övrigt kan jag bara konstatera att Sverige inte var moget att anordna en tävling av det formatet. På det sättet drar vi nästan en lättnadens suck att det inte är här.
Det svenska förbundet hade ett avtal med ett separat VM-bolag – där Tommy Wiking satt som ordförande – som skulle stå för arrangemanget. Men i november i fjol, säger Martin Söderberg, upptäcktes det att bolaget inte klarade finansieringen. Förbundet, som redan satsat 2,5 miljoner kronor, hade inte mer pengar att skjuta till.
-Därför informerade vi Internationella förbundet om det aktuella läget, säger Söderberg.
Övertro
Hur kunde det gå så snett? Både Martin Söderberg och Tommy Wiking menar att det handlade om en övertro på intresset för amerikansk fotboll i Sverige.
-Definitivt. När vi hade så låga publiksiffror på SM-finalerna 2013 (4 032) och 2014 (2 688) är det ett tecken på något, säger Tommy Wiking.
Han har ett år kvar på sin mandatperiod som internationell ordförande men ställde inte upp för omval i det svenska förbundet i mars i år. Efter 22 år i förbundsstyrelsen, varav 15 som ordförande, var VM tänkt att bli slutpunkten.
Hur Wiking känner för att det blev som det blev behåller han för sig själv. Både han och Martin Söderberg tror att sporten, trots allt, är på väg åt rätt håll i Sverige.
-Vi har sådan medvind när det gäller antalet aktiva som ökar dramatiskt, på ungdomssidan har vi ökat med ungefär 50 procent de senaste tre åren, säger Söderberg.
Tommy Wiking:
-Man har gjort satsningar, lagen i superserien har blivit bättre och mer professionella. Man måste fullfölja det och satsningarna på ungdomsverksamheten. Och det tar ju tid.
-Jag tror att den nuvarande ordföranden (Minette Rogner) kommer att göra ett bra jobb tillsammans med sin styrelse.