Runt 10 500 idrottare från 206 länder beräknas samlas i Paris i sommar. Enligt traditionen under ”olympisk vapenvila”.
Samtidigt är omvärldsläget oroligt, med flera pågående konflikter och en förhöjd terrorhotnivå i flera länder – däribland Frankrike.
Enligt källor till SVT, norska NRK och finska Yle, handlade Internationella olympiska kommitténs, IOK:s, senaste styrelsemöte nästan uteslutande om säkerheten på OS kopplat till konflikten mellan Israel och Palestina.
IOK:s finska styrelseledamot Emma Terho säger till Yle att frågan är extra känslig på grund av attentatet på OS i München 1972, där elva israeliska idrottare dödades av en palestinsk terroristgrupp.
– Situationen i Mellanöstern är bekymmersam för hela världen. När det kommer till israeler har de haft speciella säkerhetsförberedelser sedan OS i München, säger hon.
SOK tar frågan på allvar
Även från svenskt håll är bedömningen att omvärldsläget är allvarligt.
– Det är en fråga med en helt annan magnitud än tidigare. Både på grund av det allmänna säkerhetsläget i Europa, men också att Frankrike är ett utsatt land. Det tredje som tillkommer är att det relativt nyligen var svenskar som var särskilt utsatta, säger SOK-chefen Peter Reinebo, med hänvisning till terrordådet i Bryssel i oktober där två svenska fotbollssupportrar dog och en tredje skadades.
Reinebo tillägger att SOK tar frågan på stort allvar. Hans bedömning är att Frankrike kommer ha en ”gigantisk säkerhetsapparat” på plats under OS.
Inom det svenska damlandslaget i handboll, som blev OS-klart i dag, är spelarna också medvetna om situationen.
– Det är klart man har det någonstans i baktankarna. Man har läst om att Frankrike har höjt terrorhotnivån. Men vi får också förlita oss på att det kommer vara en ”sjuk säkerhet” där, så det är inget jag har tänkt mer på här och nu, säger högernian Emma Lindqvist till SVT Sport.
Så ser IOK på säkerhetsläget
I ett mejl till Internationella Olympiska Kommittén, IOK, har SVT, NRK och Yle ställt en rad frågor kopplade till säkerheten inför och under OS i Paris.
IOK svarar via mejl att:
”De lokala myndigheterna är som alltid ansvariga för säkerheten. De har meddelat oss att de i flera år har jobbat för högsta möjliga säkerhet. Som vanligt har vi ett nära internationellt samarbete. Baserat på det och utifrån de återkommande rapporter vi får från vår samordningskommission, har vi fullt förtroende för de franska myndigheterna”