Australiens rullstolsrugbylandslag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kvinnorna som tävlar i Paralympics tuffaste sport. Foto: SVT

Allt fler kvinnor i Paralympics tuffaste sport ”Murderball”: ”Förtjänar sin plats”

Uppdaterad
Publicerad

Det är den tuffaste sporten i hela Paralympics och den har länge dominerats av männen. Men allt fler kvinnor tar nu plats i rullstolsrugbyn. Flest kvinnliga spelare i truppen har Australien som har tre kvinnor i laget.

– Vi sätter press på andra lag, säger spelaren Ella Sabljak.

Rullstolsrugby, som ibland kallas ”Murderball”, är en mixad sport. Men länge har det varit nästan uteslutande män som tävlat i Paralympics. Det är nu på väg att förändras.

Dubbelt så många damspelare tävlar i rullstolsrugby i Paralympics i Paris jämfört med spelen i Tokyo 2021. I år finns åtta damspelare med och tre av dem tävlar för Australien.

– Det är verkligen något på gång och vi visar vägen. Vi sätter press på andra lag att se värdet i att ha med kvinnor. Man ser verkligen hur mycket kvinnorna tillför, säger Ella Sabljak som tävlar för Australien.

Förra året skedde den första turneringen med bara damspelare, också det i Paris. 40 spelare i fem olika lag.

– Vi vill ha de bästa spelarna. Det är bra att få med fler kvinnor men alla spelare här förtjänar sin plats, säger Australiens förbundskapten Brad Dubberley.

Under måndagseftermiddagen tog Australien hem bronset efter att ha vunnit bronsmatchen mot Storbritannien.

Se höjdpunkter från Paralympics här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.