Idrottsminister Amanda Lind (MP). Foto: TT

Amanda Lind: ”Kan inte blunda för att mästerskap används i legitimerande syfte”

Uppdaterad
Publicerad

Hockey-VM har precis flyttats med anledning av det oroliga läget i Belarus. Både bland annat kommande fotbolls-VM i Qatar och OS i Peking möts också av kritik mot åsidosättandet av mänskliga rättigheter i samband med mästerskapen. Nu har EU:s idrottsministrar skickat en skrivelse för att få EU att inta en gemensam ställning i frågan.

– Man kan inte blunda för att sådana här mästerskap används i legitimerande syfte, säger idrottsministern Amanda Lind (MP) till SVT Sport.

Om ett år inleds vinter-OS i Peking. Ett olympiskt spel som börjar möta allt fler kritiska röster på grund av bland annat landets behandling av muslimska uigurer och ockupationen av Tibet samt förtrycket av etniska minoriteter inför landets senaste OS, sommarspelen 2008.

Sveriges idrottsminister Amanda Lind (MP) har tillsammans med de andra idrottsministrarna nyligen lämnat över en skrivelse till EU-kommissionären för idrott, Mariya Gabriel, där man skriver att man vill säkerställa att mänskliga rättigheter följs vid stora idrottsevenemang. Samtliga idrottsministrar i EU har skrivit under brevet.

OS i Peking 2022

– Vi vill sätta fokus på frågan om att mänskliga rättigheter behöver tas hänsyn till när stora idrottsevenemang planeras. Vi har sett att den typen av arrangemang använts för att legitimera eller stärka befintliga förtryckande regimer och det är i grunden ett problem som idrottsrörelsen behöver ta på allvar, säger Amanda Lind till SVT Sport.

”Måste fortsätta diskussionen”

Lind lyfter fram att det har jobbats med frågan kring olympiska spelen men att man behöver fortsätta arbetet.

– När det gäller olympiska spel så har man ju försökt formulera hur sådana evenemang ska kunna göras på ett mer hållbart sätt. Den diskussionen måste man fortsätta ta inom den internationella idrottsrörelsen, säger hon och fortsätter:

– Det är så klart också så att idrotten har en möjlighet att bygga broar mellan människor och skapa förståelse mellan länder men man kan inte blunda för att sådana här stora mästerskap också används i legitimerade syfte.

Vill se att andra länder arrangerar

Amanda Lind säger att hon vill se att idrottsrörelsen själv också markerar i frågan.

– Det viktiga är nu, inför att nya idrottsevenemang av den storleken planeras, att den internationella idrottsrörelsen kan ställa upp med tydliga krav på mänskliga rättigheter.

Hon vill se att fler länder kan arrangera mästerskapen.

– Det är viktigt att demokratiska länder höjer upp handen och är beredda att arrangera den här typen av evenemang. Att det ska vara möjligt både på ett ekonomisk och socialt hållbart sätt, säger Lind.

ARKIV: Hockey-VM flyttas (18 januari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet