Foto: Bildbyrån

Amanda Lind om kritiken: ”Något vi måste komma till rätta med”

Uppdaterad
Publicerad

Orienteringsförbundet är kritiskt till att barn och ungdomar som idrottar på tävlingsområden tillgängliga för allmänheten inte får tävla.

Nu bemöter kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) kritiken.

”Jag ser att det är något vi måste komma till rätta med”, skriver hon i ett mejl till SVT Sport.

Förra veckan kom Folkhälsomyndigheten med det glädjande beskedet att barn och ungdomar födda 2002 eller senare tillåts spela enstaka matcher och tävla utomhus igen.

Problemet är att riktlinjerna inte gäller alla barn och ungdomar.

Corona och idrott

Idrotter som använder tävlingsområden som är tillgängliga för allmänheten och som inte kan avgränsas faller under regleringarna för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. I nuläget gäller maximalt åtta personer då.

Ingen anpassad lagstiftning

Det innebär att barn och ungdomar inom idrotter som orientering, cykling, löpning och segling fortfarande inte kan tävla utomhus.

”Jag är oerhört besviken, inte minst när orättvisan nu så tydligt drabbar barnen specifikt. Gör om och gör rätt”, skrev Orienteringsförbundets ordförande Maria Krafft Helgesson på förbundets hemsida i fredags.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP), som ansvarar för idrottsfrågor, förstår frustrationen.

”Jag vet att det finns en stor vilja och förmåga att anordna tävlingar på ett säkert sätt och att själva utövarna löper en extremt liten risk att smittas. Det är en typ av verksamheter som drabbats hårdast av att vi inte haft en anpassad lagstiftning”, skriver Amanda Lind i ett mejl till SVT Sport.

”Uppenbart att aktiviteterna kommer i kläm”

Lind medger att det är olyckligt att idrotterna ligger under olika regelverk och därmed påverkas olika av beslut som fattas.

”Jag ser att det är något vi måste komma till rätta med. Barns rörelse har varit prioriterad för mig som idrottsminister under hela pandemin men vi har haft utmaningar just i hur lagstiftningen ser ut och det är uppenbart att de här aktiviteterna kommer i kläm på grund av det. Det vill jag lösa så snabbt som möjligt”.

Enligt Lind har regeringen arbetat fram förslag på ett mer träffsäkert regelverk men på grund av smittläget har ett beslut kring det förslaget behövt skjutas upp.

I stället hoppas hon att det nya deltagartaket som regeringen föreslagit ska träda i kraft den 17 maj.

”Förslaget innebär en justering av deltagartaket till 150 personer vid motionslopp och liknande idrottstävlingar, så som orientering”, skriver Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet