Åke Andrén-Sandberg, läkare och ordförande på Antidopning Sverige. Foto: Bildbyrån/SVT

Läkaren: ”Ta in mediciner via huden – inget nytt”

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie visar att en enkel beröring av huden kan räcka för att få en oskyldig idrottsutövare fälld för dopning.

Men enligt Åke Andrén-Sandberg, läkare och ordförande på Antidopning Sverige, är det inget nytt.

– Detta är något som är väl etablerat, säger han till SVT Sport.

Det är i dokumentären ”Ofrivilligt dopad” från tyska ARD som de banbrytande testerna avslöjas.

De nya testerna visade att genom en lätt beröring av huden, kunde tillräckliga mängder av de förbjudna substanserna överföras i kroppen och sedan påvisas i dopningstester.

För Åke Andrén-Sandberg är det inte ett främmande grepp.

– Att man kan ta in mediciner via huden är inget nytt. Det görs i stor skala i modern sjukvård vad gäller smärtstillande. I klimakteriet får en del kvinnor sin medicin östrogen på det sättet, säger han och pekar också på tidigare exempel inom idrotten:

– I dopningsammanhang hade vi en norsk skidåkare (Therese Johaug) som säger att hon tog på anabola steroider på läpparna, och två dagar senare så syntes det i urinen. Det har man ju godtagit.

”Förhålla sig positivt kritiskt till”

Försökspersonerna i testerna berördes på armen, på handryggen och handflatan liksom i nacken. Men det framgår inte hur stora mängder av de förbjudna substanserna man använde, vilket ordförande för Antidopning Sverige, Åke Andrén-Sandberg, anser vara problematiskt.

– I programmet har man gjort ett test som uppenbarligen var gjort för att visa något speciellt. Det får man förhålla sig positivt kritiskt till, eftersom vi inte vet vilka mängder man uppmätte. Vi får vänta på vetenskapliga rapporter innan vi kan säga vad det kommer betyda för framtiden.

Hur var din reaktion på forskningsresultatet, att man fick de utslagen efter så lång tid?

– Om det nu är så att man kan få det genom att smörja det på läpparna eller kyssas så är det ju inte oväntat. Men jag skulle vilja veta vilka mängder man uppmätte, och uppmätte man några metaboliter också? Vi mäter inte bara själva läkemedlet i dopningsammanhang, utan också hur det bryts ner i kroppen. Det säger lite grann om det sättet man har fått i sig det på, vilka doser och vilken tidpunkt, säger han och fortsätter:

– Intressant, men fortfarande alltför otillräckligt för att dra slutsatser av det.

Dokumentären ”Ofrivilligt dopad” finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.