• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Idrottsrörelsens oro – ungdomarna kommer inte tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Avstå från att delta i idrottsträningar och tävlingar om du är född innan 2005 – så har uppmaningen från Folkhälsomyndigheten varit de senaste veckorna. Inom idrottsrörelsen oroar sig nu många för att de ungdomar som slutar träna nu aldrig kommer tillbaka.

– Vi är rädda att ungdomar nu försoffas och helt enkelt slutar med idrotten. Och att vi har svårt att få tillbaka dem när pandemin vänder, säger Patric Nilsson, Riksidrottsförbundets distriktsidrottschef i Blekinge.

Han är inte ensam. I en enkät som SVT Sport har skickat till RF:s distriktsidrottschefer svarar samtliga 19 att de är oroliga för att ungdomar mellan 16 och 20 år som nu inte kan träna som vanligt slutar att vara aktiva och inte kommer tillbaka till idrotten.

Corona och idrott

Det är fortfarande för tidigt att avgöra hur många som har slutat idrotta under pandemiåret 2020. I enkäten svarar 11 av 19 distriktsidrottschefer att de upplever att idrottandet hos den här åldersgruppen har minskat under året.

FHM kan öppna för träning för vissa

De allmänna lokala råden har avrått ungdomar som är födda tidigare än 2005 men inte räknas som elitidrottare från att träna i grupp. De gäller i de flesta regioner till och med den 13 december.

När Folkhälsomyndigheten i veckan uppdaterar sina föreskrifter kan det komma med vissa lättnader för de idrottande ungdomarna. Ekot var först med att berätta att FHM:s nya förslag som har skickats på remiss bland annat innebär att vissa i åldersgruppen kan få komma att träna igen.

– Det är unga vuxna som tappar gruppsamhörigheten och det här med de sociala bitarna. Det finns en stor oro för framtiden att vi inte lyckats behålla dem på lång sikt, säger Patric Nilsson RF:s, distriktsidrottschef i Blekinge.

Regeringens oro: ”Förstärker en ojämlikhet”

Idrottsminister Amanda Lind delar inte bara distriktsidrottschefernas oro.

– Jag kan också vara oroad för att det här förstärker befintliga orättvisor och strukturer. Om man kommer från ett icke idrottstarkt hem eller med andra, sämre socioekonomiska förhållanden, att det förstärker en ojämlikhet som redan finns i grunden, säger hon till SVT Sport.

Hon betonar även att delar av den miljard i regeringsstöd som delas ut genom RF i detta nu ska gå till att just hålla kvar ungdomarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet