Simone Niggli avslutar karriären

Uppdaterad
Publicerad

Simone Niggli avslutar sin framgångsrika karriär med bland annat 23 VM-guld. Helgens världscupavslutning i Baden i Schweiz blir hennes två sista tävlingar.

Helgens fight mellan den nya orienteringsdrottningen Tove Alexandersson, och den gamla Simone Niggli, blir den sista. Den 35-åringa schweiziskan avslutar karriären på hemmaplan i Baden i Schweiz i och med världscupavslutningen. Hon har under sin karriär bland annat tagit 23 VM-guld, fött tre barn och tagit fyra totala världscupvinster.

– Dom är två fantastiska orienterare båda två. Simone är fantastiskt duktig. Det ska bli jättespännande, säger svenska orienteringslandslagets förbundskapten Håkan Carlsson.

Alexandersson toppar inför avslutningen

Tove Alexandersson leder världscupen inför dom två avslutande tävlingarna, och har 51 poäng till godo på Simone Niggli som ligger tvåa.

– Det blir en tuff match. Tover verkar vara i väldigt bra form, med tanke på hennes fina SM-helger. Hon har sprungit SM två helger i rad och vunnit allt.

Bästa resultaten räknas – från VM

Lördagen kommer dock inte påverka så mycket. Reglerna är sådana att av fyra tävlingar, världscupavslutningens lördagstävling ihop med VM-distanserna, så får man räkna de två bästa resultaten inför finalen på söndag. I och med att Simone har vunnit alla distanser på VM, och Tove har kommit tvåa på två distanser så har dom inte så många poäng att tjäna på lördagen.

– Ställningen kommer vara ganska lik efter lördagen. Simone kan inte få mer poäng eftersom hon har två segrar, och Tove skulle möjligen kunna byta ut en andraplats mot en förstaplats om hon vinner på lördagen, säger Håkan Carlsson.

Söndagen avgörande

Allt kommer att avgöras på söndagen då det handlar om dubbla världscuppoäng. Tove kommer leda inför söndagen. Kommer Tove före Simone Niggli-Luder vinner hon världscupen. Om Simone Niggli vinner tävlingen på söndag kan Tove Alexandersson fortfarande komma två och ta hem världscupen. Kommer Alexandersson trea eller sämre blir det Niggli som vinner världscupen, förutsatt att hon vinner tävlingen.

– Jag är helt säker på att Tove kommer att göra sitt allra bästa när hon står på startlinjen, och då hoppas jag verkligen i mitt hjärta att hon vinner. Men jag kommer vara otroligt stolt över henne oavsett hur det går. Hon har gjort en fantastisk säsong. Det är svårt att säga, men jag tror på Tove självklart.

”Vore roligt om hon kan vara här”

Eftersom Simone Niggli bor delar av året i Sverige och springer för en svensk klubb, finns det tankar på att knyta upp henne som tränare för svensk landslagsorientering?

– Så långt har jag inte tänkt än. Jag fick precis reda på att hon lägger av. Men det vore roligt om hon kunde vara här, men nej inga tankar.

Bergman har pallkänning

På herrsidan ligger Gustav Bergman fyra i den totala världscupen inför avslutningen i Schweiz. Han har 88 poäng upp till tredjeplatsen.

– Det vore häftigt om vi kunde slå oss in på topp-3 på herrsidan. Det var längesen vi hade någon på pallen på herrsidan. Vi har gjort ett jättelyft på herrsidan om man tittar på dom senaste två åren då vi fått in flera herrar topp-10 i världscupen. Det hade vi inte för 4-5 år sedan så ofta. Det ser väldigt bra ut på bredden på herrsidan. Schweizarna har hemmaplan och ligger etta, tvåa och trea och är duktiga på sprint generellt vilket det är dubbla poäng i. Det är tufft, men Gustav är duktig så visst är det möjligt, men jag tror det blir svårt.

Sändningstid – världscupavslutning i orientering.

Söndag 6 oktober i SVT2 och SVTPlay 13.15-15.55 – direktsändning, sprint från Baden i Schweiz.

Kommentator: Rickard Ekman

Svenska damtruppen under VC-avslutningen. Kommentar Håkan Carlsson, förbundskapten.

Tove Alexandersson, Stora Tuna: ”Leder världscupen. Är jätteskön i sin inställning. Hon ska ner och springa sina lopp och fokusera på sina egna prestationer orienteringsmässigt. Sen får vi se vad det räcker till. Det kan gå precis hur som helst. Dom är två fantastiska orienterare, Tove Alexandersson och Simone Niggli, som ligger tvåa.”

Annika Billstam, Linné: ”Annika har blivit bättre för varje år som går. Äldst i truppen. Har tagit VM-medaljer på dom tre senaste världsmästerskapen. I somras i Finland tog hon brons på sprintdistansen, 8 sekunder bakom Simone Niggli. Annika är fantastisk på att få ut maximalt när det verkligen gäller. Ligger trea i världscupen, efter Tove Alexandersson och Simone Niggli. Har ett bra läge.”

Lena Eliasson, Domnarvet: ”Också en av våra största stjärnor. En av dom få i svensk orientering som har tagit internationell seniormedalj på alla tre individuella distanser. Sprint-, medel- och långdistans. Jag tror att det bara är hon och Helena Jansson som gjort det... En allround orienteringsttjej och en av våra allra bästa. Tog VM-brons i somras på långdistans.”

Josefine Engström, Alfta-Ösa: ”Dubbelidrottare. Vann världscupen i skidorientering förra året. Har tagit stora steg fysiskt, löpmässigt, senaste åren här och etablerat sig i landslaget. Ska bli spännande att följa.”

Emma Johansson, Domnarvet: ”Emma var med på VM redan 2009 och sprang. Sen har hon haft några sämre säsonger efter det, men i år var hon med igen och gjorde en fantastisk prestation då hon kom sjua på den tuffa långdistansen.”

Karolin Ohlsson, Järla: ”En av årets kometer i svensk orientering. Svensk tjej, stockholmstjej som

för övrigt jobbar som silversmed, som är ett lite roligt yrke. Det är inte så vanligt inom orienteringsbranschen där de flesta jobbar som civilingenjörer eller är läkarutbildade. Hon har en silversmedja i Stockholm, tillsammans med sin morfar. Hon är en löpstark tjej som är ung och orädd. Hon har verkligen slagit igenom i år. Hon har tagit ett jättestort kliv i sin utveckling. Hon var inte ens med i den 27 man stora landslagstruppen i början av säsongen, och nu är hon med och springer världscup.”

Alva Olsson, Linköping: Alva är den andra stora komenten på damsidan. Hon var också utanför landslagstruppen när året började, och har nu etablerat sig i landslaget. Hon var med och sprang den här knock-out-sprinten, världscupen i Sigtuna, som var i våras, och gick till final där. En av åtta löpare som gick till final, och slog igenom med dunder och brak där. Hon är väldigt löpstark och kan nog göra bra ifrån sig nere i Schweiz.”

Lina Strand, Göteborg-Majorna: ”Etablerad i seniorlandslaget. Var med och sprang VM redan förra året. Fortfarande ganska ung men har sprungit VM dom två senaste åren. Stabil som brukar leverera bra resultat när det gäller.”

Svenska herrtruppen under VC-avsluningen. Kommentar Håkan Carlsson, förbundskapten:

Gustav Bergman, Ravinen: ”Han är vår bästa allroundorienterare. Kanske vår bästa orienterare just nu. Han har visat resultat på både sprint-, medel- och långdistans. Tog två medaljer på VM i somras. Sprang sista sträckan i stafetten och förde laget till silver, och tog en bronsmedalj på medeldistansen. Han vann SM i sprint. Han kan det mesta och är jätteduktig. Ligger fyra i världscupen efter tre schweizare”

Anders Holmberg, Järla: Han är lite spännande eftersom han bor nere i Schweiz, bara 30 minuter från Baden där tävlingen går. Han har bott där sen han gjorde sitt ex-jobb på ett läkemedelsföretag där nere, och träffade kärleken där. Lite hemmaplan, men löpstark kille som kan alla distanser. Har också tagit VM-medalj de tre senaste åren. Tre stafettmedaljer och en sprintmedalj. Duktig kille.

Fredrik Johansson, Lidingö: ”Om Carro och Alva är dom på damsidan som tagit störst kliv, så är Frerik Johansson motsvaritgeten på herrsidan. Han har tagit ett stort steg tills i år och utvecklats fysiskt. Han har haft en jättebra träningsvinter och varit stark hela året. Han hade tyvärr lite struligt in mot VM. Han var väldigt taggad för långdistansen där, och hade goda förutsättningar, men blev sjuk precis innan VM och fick inte ut maximalt på VM. Han visar ändå att han är på internationell nivå för att stanna.”

Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn: ”Bronsmedaljör från VM i somras på sprint. Ung kille som mest har haft resultat på sprint. Han är europamästare från förra året i sprint. Otroligt duktig på att få ut max när det gäller. En jordnära kille som är stabil och trygg och vet vad han ska göra när han ställer sig på startlinjen. Fast han bara varit senior i två år. Han kommer bli farlig på båda distanserna. Hon börjar nu prestera bra på dom längre distanserna, inte bara sprint, vilket är kul.”

William Lind, Malung: ”William har haft lite problem med skador från och till dom senaste åren. Han har otroligt hög fysisk kapacitet. Det är väldigt få i världseliten som springer ifrån honom, om ens någon. Kul att han är tillbaka och är skadafri nu.”

Jerker Lysell, Rehn: ”Stor löptalang. Bland de absolut bästa i Sverige på löpning. Han var tvåa i löpning på SM ifjol, utan att ha gjort någon speciell satsning på friidrott. Har precis som Jonas Leandersson sina största meriter i sprint. Han har vunnit flera världscuper. Förra året vann han den här världscupen i sprint som var i Schweiz, motsvarande.”

Johan Runesson, Göteborg-Majorna: ”Riktig juniortalang, som 2008 på junior-VM på hemmaplan tog guld på tre av fyra distanser. Har alltid varit väldigt duktig på framförallt medeldistans, som är hans starkaste gren. Lördagen passar honom jättebra, då det är medeldistans. Men han har haft lite skadabekymmer. Han skulle till läkaren för en magnetröntgen. Det kan vara så att han inte är med.”

Peter Öberg, Hällen: ”Han är den mest etablerade landslagslöparen på herrsidan. Han har tagit medalj på dom tre senaste världsmästerskapen. Medeldistans har varit den grenen där han tagit flerst medaljer, men också gjort det bra på sprint. Han var trea på knock-out-sprinten i Göteborg förra året. Han ser absolut het ut inför helgen.”

Topp-10 världscupen damer

1. Tove Alexandersson SWE, 736 p

2. Simone Niggli SUI, 685

3. Annika Billstam SWE, 491

4. Tatyana Riabkina RUS, 439

5. Ida Bobach DEN, 414

6. Lina Strand SWE, 323

7. Emma Klingenberg DEN, 278

8. Tone Wigemyr NOR, 272

9. Judith Wyder SUI, 269

10. Venla Niemi FIN, 243

Topp-10 världscupen damer

1. Matthias Kyburz SUI, 635 p

2 Daniel Hubmann SUI, 522

3 Fabian Hertner SUI, 492

4 Gustav Bergman SWE, 404

5 Jerker Lysell SWE, 365

6 Matthias Merz SUI, 363

7 Tue Lassen DEN, 279

8 Jonas Leandersson SWE, 277

9 Martin Hubmann SUI, 251

10 Mårten B. Boström FIN, 231

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.