Det är ekonomiskt tuffa tider med höga räntor och rusande matpriser. En ny Sifo-undersökning, som Skolidrottsförbundet beställt, visar att det kan få effekter för cirka 100 000 barns idrottande. Vissa barn tvingas sluta, andra idrotta mindre.
– Med försämrad privatekonomi måste man självklart göra neddragningar och då drabbas ofta idrotten. Om man måste välja mellan att betala hyran eller idrotta så blir det tyvärr så, säger Jonas Leth och fortsätter:
– Idrottande har i dag nästan blivit en klassfråga. Har man råd att idrotta eller har man inte råd att idrotta?
Hoppas på hjälp från skolor
En lösning på problemet kan vara så kallade Skolidrottsföreningar (Skol IF), som är gratis. I dag finns cirka 640 sådana i Sverige, men utvecklingspotentialen är stor då antalet grundskolor uppgår till cirka 4 800.
– Vi önskar att fler skolor hjälper till och startar en Skol IF. Det är barn och ungas egna föreningar, där barn och unga själva sitter i styrelsen och stöttas av vuxna. Många skolor kan ännu starta ett Skol-IF som har ett gratis medlemskap. Det ger barn och unga möjligheten att utvecklas och idrotta gratis, säger Leth.
”Kan få stora konsekvenser”
Generalsekreteraren målar upp en dyster bild för den närmaste tiden.
– Det här kan få stora konsekvenser. Det påverkar även inne i klassrummen. Man kanske väljer bort idrotten och deltar i mer destruktiva sammanhang. Det här är otroligt tragiskt och sorgligt att se, att man behöver välja bort idrotten för att det kostar för mycket.