Anders Ygeman: ”Kommer lägga tid på idrotten”

Uppdaterad
Publicerad

Idrotten ligger inte längre under kulturen och Anders Ygeman (S) har de tunga posterna integration och migration på sitt bord. En nedprioritering av idrottsfrågorna, menar kritiker som inte gillar den nya idrottsministerns dubbla roller.

– Ska man komma åt matchfixning är det en bonus att idrotten har sin hemvist här på justitiedepartementet, säger Ygeman.

Efter att Anders Ygeman presenterades som ny idrottsminister har kritiska röster höjts från både oppositionspolitiker och profilerade sportjournalister om att hans portfölj är för stor. Här ryms också integration och migration, två av regeringens mest prioriterade områden.

Hur mycket tid kommer du egentligen ha för idrottsfrågor? 

Idrott och politik

– Ganska mycket tid. För jag tror inte det finns nån starkare kraft i samhället där människor med så många olika bakgrunder möts som jämlikar som i idrotten. Det är kanske den starkaste integrationsmotorn vi har, säger Anders Ygeman. 

Öppnar för fler satsningar i utsatta områden

Samtidigt visar siffror från RF att det är i utsatta områden föreningsidrotten har svårast att nå ut. Talar inte det lite emot idén om stark integrationskraft?   

– Nej, för det är verkligen många människor där som engagerar sig i idrott. Men vi måste också få upp de siffrorna. Därför har det gjorts riktade satsningar från både politiken och idrotten för att engagera människor i utsatta områden. Jag stänger inte dörrar för att det kan krävas ytterligare insatser.   

Vad är det för insatser?   

– Ytor för spontanidrott både utom- och inomhus och mer idrottsanläggningar kan vara sådana saker som underlättar för människor att söka sig till idrotten och prova på nya idrotter. 

Uttalandet om brottslighet: ”Jag tror hon var trött”

Just kopplingen mellan idrott och integration är något Anders Ygeman har återkommit till många gånger den senaste veckan.  

Men reaktionerna blev starka efter att nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter (S) fick en fråga i P1 Kultur om hur det känns att inte – liksom sin föregångare Amanda Lind – vara ansvarig för idrotten. Kulturministern svarade: ”(...) Det finns också mycket brottslighet hos idrotten, och det är därför man valde att flytta på det.” 

Vad tänkte du om det uttalandet?   

– Det var väl inte så lyckat och det har hon också själv gett uttryck för. Det finns brottslighet inom idrotten som i alla andra samhällssektorer. Men idrotten är framför allt ett fritidsintresse som skapar glädje hos människor och gör en stor insats för folkhälsan, säger Anders Ygeman.

Men vad tror du hon menade med det då?   

– Jag tror framför allt hon var trött, vilket hon själv uttryckte, efter att ha gjort massor intervjuer på rad. Men det är klart att ska man komma åt matchfixning, ska man komma åt gängkriminalitet och sånt, så är det en bonus att idrotten har sin hemvist här på justitiedepartementet.

Ingen renodlad idrottminister

Sverige har aldrig haft en minister som enbart ansvarar för idrottsfrågor. Det närmsta vi har kommit var när Bosse Ringholm (S) var vice statsminister och idrottsminister mellan 2004 och 2006. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet