Debatten om ansökningens vara eller inte vara har varit bitvis infekterad i staden, och pågått i flera månader.
– Det har varit kommentarer om att ”det här har varit hopp mot rädsla”, eller att vi på något sätt tror att Calgary inte klarar av att anordna spelen, och det har aldrig varit en del av våra argument. Vi är helt säkra på att Calgary kan göra det, det är en fråga om vi borde eller till och med vill det, säger Erin Waite vid nej-sidan, till Calgary Sun.
5 000 volontärer
Jason Ribeiro vid den så kallade ”Yes Calgary 2026”-gruppen säger till CBC att man på en vecka fått 5 000 nya volontärer.
– De är villiga att inte bara hjälpa oss i den här frågan utan också villiga att hjälpa oss 2026, om vi anordnar spelen, och är inställda på att vara volontärer, säger han.
Calgarys borgmästare Naheed Nenshi är en förespråkare för ja-sidan, och tror inte på olyckskorparna som varnar för skenande kostnader. När kanadensiska Vancouver anordnade OS 2010 gick projektet back med tiotals miljoner dollar, trots en relativt modest kostnad på motsvarande 64 miljarder kronor.
– Vad vi försöker att bevisa är att vi inte kommer att vara Pyeongchang, Sotji eller ens Vancouver. Vi kan anordna OS till en mycket mer prisvärd kostnad för skattebetalarna, säger han till AFP.
Kandiderar mot Stockholm
Stockholm och Calgary är tillsammans med Milano-Cortina d'Ampezzo de tre orter som kandiderar för att få vinter-OS 2026.
Om Calgaryborna röstar nej kommer troligen Calgary att dra sig ur.
– Det vore tråkigt, säger Richard Brisius, kampanjchef för Stockholms OS-ansökan.
Omröstningen inte bindande
Calgarys kampanj har haft rejäl motvind på grund av stora kostnader som till stora delar ska belasta skattebetalarna.
-Det är, vad jag förstått, det som är skillnaden mot det koncept som vi har, säger Brisius.
Stockholm har en budget på 13 miljarder kronor där inte skattebetalarna ska behöva stå för en enda krona som det är tänkt. Calgarys budget är på motsvarande 36,5 miljarder kronor där en stor del är tänkt att betalas av skattebetalarna i staden, regionen och staten.
Även om folkomröstningen inte är bindande räknar båda sidor med att valresultatet kommer att avgöra om staden går vidare med sin ansökan. Stadens valmyndighet är inställd på ett högt valdeltagande med 715 000 som dyker upp vid urnorna i dag.
-Det vore tråkigt om Calgary försvinner. Vi vet att de är väldigt duktiga och har gjort ett bra jobb och arbetat fram det bästa möjliga konceptet utifrån deras förutsättningar, säger Brisius.
Fakta: Så fortsätter kandidatprocessen
11 januari: Sista datum för att lämna in OS-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig säkerhetsgaranti.
Februari–april: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna.
12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.
Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.
23 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz. (TT)