SHL-lagen Rögle, Linköping, Djurgården, Luleå och Leksand har alla haft haft covid-fall i spelartruppen och organisationen med uppskjutna matcher som följd. I den hockeyallsvenska matchen Almtuna-Timrå förra veckan fick spelarna gå av isen mindre än en halvtimme före nedsläpp sedan ett tiotal covid-smittade men symptomfria hemmaspelare upptäckts efter sent analyserade tester.
Infektionsöverläkaren på Sahlgrenska universitetssjukhuset och tillika professorn vid Sahlgrenska akademin, Magnus Gisslén, som bland annat har hand om vården av covidsjuka, är oroad över den snabba smittspridningen i samhället i stort och speciellt inom ishockeyn.
– När man nu haft en stor smittspridning i till exempel ishockey skulle jag tycka att man skulle lägga ner det för resten av säsongen som man också gjorde i andra idrotter i andra länder men jag förstår att det inte är en så enkel fråga utan att det är många aspekter inte minst de juridiska att ta hänsyn till, säger Gisslén.
Folkhälsomyndigheten vill inte gå så långt.
– Vi ser att man i vissa situationer har haft smittspridning så det gäller att idrotten inte minst ska titta på hur man förhåller sig på ett smittsäkert sätt, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
”Det är en risksituation”
Elitidrotten och SLH-matcherna pågår med publik på upp till 50 personer. Hur ser du på att den verksamheten pågår?
– Vi vet att det är en risksituation. Det har varit många fall av spridning av viruset i idrottsklubbar. Det beror delvis på åldersgruppen, det sprids mycket nu bland unga personer och att man umgås ganska tätt i omklädningsrum och så vidare. Även om de flesta inte blir svårt sjuka av det är man ändå en del av samhället. Risken är att man sprider det här vidare, säger Gisslén om situationen.
I SHL har flera matcher skjutits upp men ligan försöker att hålla igång den så mycket som möjligt. Vad tycker du om det?
– Den allvarliga biten är att man har en smittspridning och att den inte bara drabbar de i laget utan att det sprids vidare och vi vill inte ha den spridningen.
Elitidrottare kan få allvarligare konsekvenser än andra
Det är ovanligt att unga vältränade idrottsmän läggs in på sjukhus men de kan få värre symptom än befolkningen i övrigt. HV71:s 20-åriga SDHL-målvakt Anna Amholt har varit sjuk i covid-19 i över 220 dagar. Gisslén uttalar sig generellt om problematiken.
– Själva infektionen har man akut och den går ganska snabbt över när viruset försvinner men sedan kan symptom kvarstå och man kan få långdragna symptom. Det är ovanligt hos unga personer men det förekommer. Vi vet att viruset kan påverka hjärta och lungor. Om man då är elitidrottare kan det få konsekvenser som till och med kan vara allvarligare än för andra.
Vad kan man ge för behandling för en person som haft symptom i över 200 dagar?
– För de flesta personer som har symtom efter en infektion så finns det egentligen ingen specifik behandling utan det handlar om rehabilitering och att man långsamt ökar sin fysiska aktivitet och gör det man kan, säger Gisslén.
Vad tror du om utvecklingen av pandemin?
– Jag har gissat fel så många gånger så jag får vara ödmjuk inför vad som kommer att hända. Det finns en stor risk för att vi står inför en stor ökning av antalet allvarliga fall. Jag skulle gissa att det blir så de närmaste veckorna men hur stor ökningen kommer att bli vet vi inte. Vaccinutvecklingen ser väldigt hoppfull ut och det kan finnas ett vaccin ute redan till i början av nästa år eller i alla fall till mitten av nästa år. Men det kommer att ta tid att vaccinera alla så det kommer att vara en lång period framför oss när vi inte kommer att ha något skydd.
KLIPP: Anders Tegnell om ishockeyn: ”Man måste verkligen dra lärdom” (29 oktober 2020)