• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det kalla idrottskriget – sportens politiska spel

Uppdaterad
Publicerad

I mars kom beskedet – OS 2020 i Tokyo flyttas fram ett år till 2021. På grund av världskrig har OS ställts in tidigare, men aldrig tidigare har ett olympiskt spel senarelagts.

OS-historien har dock kantats av konflikter både politiska och sportsliga. I SVT Sports serie Det kalla idrottskriget – sportens politiska spel återvänder vi till det Kalla krigets dagar.

Tom Alandh berättar den idrottsliga och politiska utvecklingen under sex OS mellan 1968 och 1988.

Här hittar du alla avsnitt i SVT Play

Avsnitt 1 – Revolt:

Programserien tar sitt avstamp i det turbulenta 1968. Vietnamkriget pågår, i USA rasar medborgarrättskampen och Martin Luther King mördas. Warszawa-pakten invaderar Tjeckoslovakien och i Mexiko City avgörs för första gången ett olympiskt spel i Latinamerika.

Avsnitt 2 – Terror:

Ledarna bakom RAF (Baader-Meinhof-ligan) fängslas 1972. Inget får störa idrottsfesten i München samma år. Men de olympiska spelen ska skakas av det som av eftervärlden kom att kallas Münchenmassakern. Ulrika Knape vinner guld och Sovjetunionen besegrar sensationellt USA i den olympiska basketfinalen.

Avsnitt 3 – Ny tid:

Punken är här. Kaos och anarki härjar på topplistorna. Stora delar av Afrika bojkottar OS i Montreal där Anders Gärderud slår världsrekord och vinner guld. Samtidigt ser vi en ny olympisk stormakt i form av DDR.

Avsnitt 4 – Bojkott:

1980 arrangerar Sovjetunionen för första och enda gången ett olympiskt spel. Men som hämnd efter Sovjets inmarsch i Afghanistan året innan bojkottar USA och stora delar av västvärlden OS. Margaret Thatcher är ny premiärminister i Storbritannien och synliggör det brittiska klassamhället. Samtidigt tävlar britter – mot Thatchers vilja – i Moskva.

Avsnitt 5 – Party:

1984 är Ronald Reagan president i USA. Ekonomin går på högvarv och vi ser en första splittring i östblocket när Rumänien går emot Sovjetunionen och Warszawa-pakten och skickar idrottare till OS i Los Angeles. Idrottsligt dominerar USA fullständigt och Carl Lewis blir världskändis.

Avsnitt 6 – Slutet:

Efter dubbla OS-bojkotter tävlar USA och Sovjetunionen mot varandra igen i Seoul 1988. Sovjetunionen och DDR dominerar i medaljligan. Men vad världen inte vet är att det ska bli den sista olympiska uppgörelsen mellan Öst och Väst. Ett år senare faller berlinmuren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.