Foto: TT Nyhetsbyrå

Dif tvingas betala Nilson över en halv miljon – kräver inte allt

Uppdaterad
Publicerad

Djurgården tvingas betala en halv miljon kronor till lagets förre forward Marcus Nilson. Detta efter att ha förlorat målet i Arbetsdomstolen. Men Nilson kommer inte att utkräva hela skadeståndet.

Djurgården tvingas betala 545 000 kronor plus ränta i skadestånd till lagets tidigare spelare Marcus Nilson.

Klubben lät Nilson gå efter att laget åkte ur dåvarande elitserien 2012. Detta efter att 35-åringen inte gått med på att sänka sin lön.

Hockeyallsvenskan 2013-2014

Anser att Dif avskedade utan rätt

Arbetsdomstolen anser att Djurgården inte hade rätten att avsluta kontraktet i förtid. Detta då det inte var tydligt nog att kontraktet skulle sluta gälla om laget åkte ur elitserien (nuvarande SHL). Domstolen anser därför att Dif har avskedat Nilson utan giltiga skäl.

Nilson som hade två år kvar på kontraktet anser sig ha rätt till mellanskillnaden i lön från hans tid i HV71, klubben han anslöt till efter Djurgården.

Denna summa ligger på 24 031 kr från maj 2012 till november 2013 (Nilsons kontraktstid med Dif efter att han lämnade). Arbetsdomstolen gav Nilson rätt och Dif tvingas bland annat att betala summan under tidsperioden kontraktet gällde.

Slutsumma på runt 670 000 kr

Djurgården menade att det var uppenbart att kontraktet endast gällde om klubben spelade i högsta serien, något som Nilson säger sig ha varit ovetandes om.

Förutom skadeståndet till Marcus Nilson tvingas Djurgården även att betala 126 000 kronor till Nilsons företrädare, fackförbundet Unionen. Detta som ersättning för rättegångskostnad. Slutsumman för Djurgården hamnar då på omkring 671 000 kr.

Nilsson kommer inte utkräva hela skadeståndet

I ett uttalande på sin hemsida uppger Djurgården Hockey att avtalet med Nilson är gjort efter en mall som lagen i elitserien/SHL använder och som SHL tagit fram, och att denna dom därför kan få stor betydelse för alla klubbar i SHL och hockeyallsvenskan.

Djurgården uppger också att Marcus Nilson lovat att inte utkräva hela skadeståndet, då han velat skapa ett prejudikat för hur framtida avtal mellan klubb och spelare skrivs och utformas, och att han inte har varit ute efter att skada föreningen.

”Djurgården Hockey och Marcus skall omgående sätta sig ned och hitta en överenskommelse som gagnar båda parter”, skriver man.

I och med Arbetsdomstolens dom talar mycket för att fallet blir prejudicerande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeyallsvenskan 2013-2014

Mer i ämnet