Arne Ljungqvist. Foto: Bildbyrån.

Dopningsjägaren: Så kan Wada rädda sig självt

Uppdaterad
Publicerad

Han var med och grundade organisationen 1999, idag ser Arne Ljungqvist hur stormarna kring Wada byter av varandra. Men enligt Dopningprofessorn kan man fortfarande vända på vinden.

– Ledningen måste ta initiativ, säger han i en post på sociala medier.

Det blåser rejält kring internationella dopningorganisationen Wada. Beslutet att välkomna den ryska antidopningorganisationen, Rusada, tillbaka in i organisationen igen, möttes av kritik från flera håll och det nyligen lyfta förslaget om en undre åldersgräns på ordförandeposten har fått svidande kritik.

Dopningprofessorn och Wadas medgrundare, Arne Ljungqvist är inte förvånad att organisationen hamnat i blåsväder den senaste tiden.

– Det är beklagligt, men självförvållat då man inte lyckades förklara varför man plötsligt släppte kraven på Rusada (den tidigare suspenderade ryska antidopningsorganisationen) och gav dom ett villkorat godkännande, säger han i ett inlägg på sociala medier.

– Det är naturligtvis allvarligt när ordföranden i de aktivas kommission Beckie Scott känner att hon inte ges utrymme för kritik eller blir tagen på allvar, säger Ljungqvist.

”Idiotiska”

De föreslagna ny reglerna om en åldersgräns och krav på en masterexamen som skulle hindra vice ordförande Linda Helleland från att kandidera till ordförande har Ljungqvist inte mycket till övers för.

– Idiotiska!

Men enligt Ljungqvist kan Wada reparera sitt anseende.

– Fritt fall är en överdrift, men det behövs både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder. De kortsiktiga handlar om en omgående reparation av förtroendeklyftan mellan idrottarna och nationella antidopning-organisationer å den ena sidan, och Wada:s ledning å den andra. Ledningen måste här ta ett initiativ.

– De långsiktiga innebär ett klarläggande av Wadas uppdrag och finansiering. Kanske är det dags att återuppväcka ursprungsidén med Wada – nämligen att tillskapa ett fristående expertorgan med mandat och resurser att ta över allt anti-dopningarbete från idrotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.