Åke Andrén-Sandberg och Tokyos OS-ringar. Foto: Bildbyrån

Uppskjutna mästerskap – drömmen för dopningsavstängda

Uppdaterad
Publicerad

Tokyo-OS 2021 kommer att innehålla idrottare som inte skulle ha fått delta om de olympiska spelen hade gått som planerat.

För när en rad idrottsarrangemang nu skjuts upp fortsätter de tidsbestämda straffen som vanligt.

– Det är klart att det säkert finns några nu som tycker att: ”Oh, vad bra att det blev uppskjutet”, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i RF:s dopningskommission om situationen.

Coronaviruset och alla uppskjutna arrangemang påverkar inte bara aktiva idrottare utan även de som är dopningsavstängda och snart blir fria att tävla.

Det gör att OS 2021 kan innehålla idrottare som skulle ha missat spelen år 2020 men som nu kan komma att delta.

Corona och idrott

– Naturligtvis finns det idrottare som kommer komma med till OS nu. Deras straff är tidsbestämt och står kvar som det är. Det kan man ha synpunkter på men så är regelverket, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningskommission, till SVT Sport.

– Men det är klart att det säkert finns några nu som tycker att: ”Oh, vad bra att det blev uppskjutet”.

Det enda som talar för att de dopningsavstängda idrottarna – vars avstängning går ut under 2020 – inte skulle få delta under OS 2021 är om Internationella olympiska kommitén (IOK) tar ett eget beslut.

– De (IOK) kan stifta egna regler för att utesluta folk av olika skäl så att säga. Det har de full möjlighet att göra. IOK kan inte stänga av färre idrottare men de kan stänga av flera.

Är det sannolikt att detta kommer ske?

– Nej, det kommer att vara för besvärliga regeltolkningar att göra så det är bättre att gå efter den regeltolkning som finns nu, säger Åke Andrén-Sandberg.

Inte heller Svensk Antidopnings rådgivare, Tommy Forsgren, tror att det kommer bli några uppskjutna avstängningar på grund av processen.

– Jag kan tänka mig att det blir en svår juridisk prövning att skjuta fram en avstängning, säger Svensk Antidopnings seniora rådgivare, Tommy Forsgren om situationen.

Men skulle IOK gå den vägen tror Forsgren att det kommer påverka den övriga idrottsvärlden.

– Ett beslut från IOK skulle bli vägledande, även om de inte bestämmer över till exempel VM i simning så blir det vägledande beslut. Det är ett av få organ som kan ha den påverkan på idrotten, säger Forsgren.

KLIPP: Lista: Tre anledningar till att OS skjuts upp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet