Det har under coronapandemin varnats för att situationen kan locka aktiva att dopa sig eftersom restriktionerna kring resor och personlig kontakt gör antidopningsarbetet betydligt svårare. Hur det ser ut faktamässigt med samma period förra året vill inte antidopningsmyndigheten berätta.
– Vi har inga siffror och det vill vi inte gå ut med heller men vi har så klart reducerat antalet kontroller, säger Jenny Schulze, gruppledare på kontrollenheten på Svensk antidoping, till SVT Sport.
När ni inte vill gå ut med antalet genomförda test beror det på att det är så lågt att det skulle kunna tolkas som om att det är fritt fram att dopa sig?
– Det är ju lägre än vad vi hade önskat men vi vill inte gå ut med det för att vi vill inte avslöja för någon hur vi lägger upp det, förklarar Schulze.
Speciella regler under pandemin
Hur går testningen till eftersom det är så strikta regler kring närkontakt och personliga möten?
– Vi har speciella coronatestningsregler som till stor del handlar om social distans. Vid testning med blodprov kommer man närmare än två meter och då har vi munskydd.
Kan man ta blodprov?
– Ja, vi anser det om man har munskydd och det går ju ganska snabbt. Då har även den aktive munskydd.
Hur går det till med resandet eftersom man inte ska förflytta sig mellan olika orter?
– Vi har ju funktionärer i de flesta orter. De som vi vill testa kan vi testa. Vi hoppas att det ska bli ett uppsving när det öppnar upp igen.
Det internationella friidrottsförbundets ordförande, Sebastian Coe, anser inte att problemet är så stort som man kan tro.
– Det är någonting vi måste hålla koll på. Det är klart att testandet har blivit svårare. Men ingen ska tro att det inte testas överhuvudtaget för det gör det. Det är mer utmanande än vanligt och alla accepterar det, har Coe sagt till Deutsche Welle.
ARKIV: Antidopningsbossen: ”Fuskarna sitter och ler just nu” (10 april 2020)