Johan Storåkers gillar inte förslaget till SOK:s årsmöte. Foto: Bildbyrån

Efter kritiken – blir enklare att kvala till OS

Uppdaterad
Publicerad

SOK:s krav om potential för en topp åtta-placering för att bli uttagen till OS har väckt stark kritik.

Nu är en förändring på gång – men några av specialidrottsförbunden är ändå inte helt nöjda.

– Det finns all anledning att ifrågasätta varför Sverige ska ha bland världens tuffaste uttagningskriterier för att deltaga på OS, säger friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers till SVT Sport.

Det var i början av 2022 som åtta specialidrottsförbund, med friidrotten i spetsen, skickade in en motion till SOK:s årsstämma i vilken de krävde en rejäl utredning av de hårda uttagningskraven till OS.

Sedan i augusti förra året har en arbetsgrupp bestående av Anette Norberg, Anna Laurell Nash, Stefan Rahm och sportdirektören Peter Reinebo jobbat med frågan och nu har de tillsammans med SOK:s styrelse tagit fram ett förslag till beslut som man ska rösta om på årsmötet den 20 april.

I förslaget går det bland annat att läsa att grundkriteriet bör justeras, från topp åtta till topp tolv.

Lämnat in motion

En klar förändring – som inte alla är helt nöjda med.

– Det finns all anledning att ifrågasätta varför Sverige ska ha bland världens tuffaste uttagningskriterier för att deltaga på OS i friidrott, som är en mycket stor olympisk idrott och utövas i fler än 200 länder i världen, säger friidrottförbundets ordförande Johan Storåkers till SVT Sport.

Tillsammans med taekwondoförbundets och simförbundets respektive ordförande har Storåkers skickat in ännu en motion till SOK:s årsmöte i vilken de yrkar ”att de internationella idrotternas egna uttagningskriterier ska gälla för uttagning till OS. SOK ska emellertid ha mandat att ta beslut om vissa undantag när det är befogat”.

”Bidrar till att släcka drömmar”

De är dock inte nöjda med styrelsens svar och planerar därför att yrka bifall till motionen på årsmötet.

– Det är idrottspolitiskt mycket utmanande att svenskt OS-deltagande finansieras med skattemedel och samtidigt går uttagningskriterierna påtagligt emot de olympiska idealen om att bygga broar mellan individer och grupper. Snarare bidrar dessa kriterier till att släcka många olympiska drömmar, säger Storåkers.

SOK:s sportdirektör Peter Reinebo till SVT Sport:

– Vi har gjort en gedigen process under hösten med mängder av möten med olika förbund där vi stött och blött saker och landat i något som inte bara är taget ur luften, det är avstämt med många och dessutom flera gånger. Jag tror att förslaget som ligger har väldigt många förbunds gillande, sen att det är några som har en annan åsikt är inget konstigt. Det här är en symbolfråga och det är bra att det är debatt kring den.

SOK:s nya generalsekreterare: Svenska elitidrottare riskerar att halka efter:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om svenska elitidrottare hade mer pengar så att de kunde ägna sig mer åt träning”. Se intervjun med SOK:s nya generalsekreterare. Foto: Min sanning/SVT/TT

SOK:s nuvarande uttagningskriterier

SOK:s främsta uppgift är att förbereda och leda det svenska deltagandet i OS med sikte på konkurrenskraftiga OS-trupper.

Sverige ska vara en framgångsrik idrottsnation med medaljkapacitet i många idrotter. Sverige tillämpar, i likhet med många andra länder, nationella kriterier för uttagningen till OS.

Grundkriteriet är att en aktiv, eller ett lag ska ha visat resultat för och att man kan konkurrera om en topp-8 plats för att bli uttagen.

En lovande aktiv på väg mot sitt första OS kan tas ut på det så kallade Framtidskriteriet om denne bedöms kunna prestera toppresultat vid nästkommande OS. Utvärderingar visar att OS-erfarenhet och rutin är bra investering för framtiden.

Källa: sok.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.