Elfsborg vann premiären på Borås Arena

Uppdaterad
Publicerad

Solen var gul. Guliganerna var gula. Trepoängaren var gul. Det var party i Knalleland och hemmapremiären på sprillans nya Borås Arena blev en dundersuccé för Elfsborg. -Det här går inte att beskriva i ord, sade målvakten Johan Wiland efter 1-0-segern över Örgryte.

Denna historiska dag i Sjuhäradsbygden kom det över 15 000 nyfikna och bollsugna till det häftiga 119-miljonerkronorsnybygget.

De värmdes upp med pop- och rockmusik från innerplan, dansuppvisningar på plastgräset och synen av gula och svarta ballonger som i hundratals steg mot himlen när det drog ihop sig till match.

-Vilken fantastisk inramning. Det gäller att njuta så mycket man bara kan, sade nyförvärvet från Kalmar, Daniel Mobaeck.

Den snart 25-årige anfallaren, mannen som väntas kunna ersätta proffsflyktade Lasse Nilsson, skrev in sig i Elfsborgs klubbrullor i 44:e minuten av första halvleken.

Det var då han gjorde målet, det förlösande målet som också skulle visa sig bli segermålet.

Överlistad Last

Planens bäste, Martin Andersson till vänster i hemmalagets fyrbackslinje, slog en djup långboll som Daniel Mobaeck löpte på och kämpade om med Juka Sauso i Örgryte.

På något sätt slog han bollen med benet liksom runt den långe finländaren och den gick över och förbi Dick Last och damp ner i bortre gaveln.

-Jag såg att Last var långt ute, kanske han missbedömde situationen, sade Daniel Mobaeck.

-Jag vet inte, men det här var fantastiskt roligt och det är förstås få förunnat att få göra ett mål vid ett sådant här tillfälle.

Tränaren Magnus Haglund var förstås helnöjd:

-Det var så mycket nerver och så mycket känslor, men vi släppte in tre i Sundsvall och nu höll vi nollan och det känns så bra att vi täppte till i rejält i försvaret.

-Och glöm inte att vi hade två stolpskott också, sade Haglund.

Örgryte-tränaren Zoran Lukics mös inte det minsta.

Hans duktige innerback Johan Anegrund haltade ut redan efter nio minuter, och farhågan är ett uttänjt ledband.

Dubbelchansningen sprack

Zoran Lukic gjorde de resterande två bytena redan i paus, en chansning som inte höll.

-Det är klart att matchbilden ändrades när Anegrund gick ut. Han är väldigt bra i luften och Elfsborg har en duktig target player (Hasse Berggren).

-Tyvärr har spelarna ännu inte riktigt accepterat vår nya spelmodell (4-3-3).

Konstgräset tvingas alla spelare acceptera, som möjligen något nödvändigt ont i det klimat som för det mesta råder.

-Kanske tog bollen idag ibland en onaturlig skruvad bana, sade segerskytten Daniel Mobaeck.

-Men det blir så när det är torrt. På konstgräs ska det helst vara lite blött.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.