default_caption Foto: SVT

En skolfröken som håller i längden

Uppdaterad
Publicerad

Det är löparprofilerna som kliver fram i svensk friidrott – Irene Ekelund, Abeba Aregawi och Isabellah Andersson.

Och så en nästan helt okänd skolfröken från Rönninge, med både VM-silver och EM-guld.

Kajsa Berg är knappast en rubrikernas kvinna. 33-åringen har världens två bästa tider på favoritdistansen 100 km, tillhör friidrottsförbundets landslagssatsning, men hamnar i skymundan av mer traditionella grenar.

Ultralöpning är en fortfarande ung företeelse, inte minst i Kajsa Bergs liv.

Hon har en brokig löparbana bakom sig, tjejen som 2005, som 25-åring, sprang sitt första tävlingslopp.

Värvades efter motionslopp

Hon avverkade Vårrusets 5 km på 19 minuter, blev femma som klubblös motionär och värvades snabbt av IF Start.

Hamnade så småningom hos Huddinge AIS, provade på medeldistans, men blev aldrig snabbare.

– Min tränare föreslog att jag skulle prova på maraton och det lät lite kul, säger Kajsa som gjorde loppet på 2.51 och upptäckte sin uthållighet.

Det blev dock en vinglig väg fram, hon gjorde 2.44 i Ljubljana Marathon, men brottades också med problem med överträning och tappade motivation. Då klev ultralöpningen in i hennes liv.

Har vunnit dubbla EM-guld

En start i Swiss Alpine 2011, bergsultran som Jonas Buud vunnit sju gånger, förändrade allt. Hon blev hyllad trea, fick ett samtal från förbundshåll och var plötsligt mitt i en ny karriär som hittills gett dubbla EM-guld och ifjol ett VM-silver.

– Jag tror att jag är envis, kanske uthållig och så lagom försiktig, säger Kajsa till SVT Sport i ett försök att förklara vad som gör henne så bra på ultralopp där hennes pers är 7.35.

Hon snittar alltså 45 minuter på milen – i tio ofta kuperade mil. Det är en fart som kan tyckas human, men definitivt skördar offer.

– Man startar i ett tempo som känns bekvämt och så är det i halva loppet och sen börjar det gå tyngre. Sista två milen vill man oftast bara ta sig i mål, säger Kajsa som tränar 12-20 mil i veckan trots att hon jobbar heltid som lärare.

Eleverna följer hennes karriär

Vi möter henne på Söderby Friskola i Salem söder om Stockholm. Hon har en sjätteklass som hon följt sen länge och som också följer hennes löparkarriär med spänning.

– Jag kom hem efter ett lopp en gång och nämnde att jag hade sprungit tio mil. En av eleverna gick hem och berättade för sina föräldrar. Dagen efter kom hon tillbaka till mig: ”Mamma sa att, nej det inte går att springa tio mil!”.

Det har även föräldrarna fått lära sig. Framgångarna har avlöst varandra. I nystartade Stockholm Ultra i augusti, som också var SM-tävling, vann hon damklassen 28 minuter före närmaste konkurrent och hade bara fem herrlöpare före sig i mål.

Löparlegendaren Anders Szalkai, som tog SM-brons var bara nio minuter snabbare...

– När jag kom i mål var jag först besviken över att jag inte hade slagit mitt pers (7.40), men sedan förstod jag att det var ganska bra. Det hade varit lite kul att slå Szalkai, säger Kajsa.

Springer snabbt – men inte alltid rätt

En tjej med många tillgångar, dock inte lokalsinne. När SVT pratar med folk runt henne kommer en historia fram, som Kajsa själv bekräftar.

När hon startade i Sörmlands Ultra över 50 km och brakade iväg helt fel, sprang 15 km längre än alla andra, men inte bröt.

– Jag hade bestämt att jag skulle vara ute minst fyra timmar och då tänkte jag, att nej då ska jag vara det. Och jag har sprungit fel på en massa träningspass också, säger hon och skrattar.

Ett bakslag i år var att årets VM-tävling flyttades runt i tre olika omgångar, från Sydkorea till Sydafrika och till slut Dubai innan det ställdes in på grund av en massa arrangörsstrul.

– Det var synd att det inte blev av, jag kände att jag hade en bra form och hade kunnat slå personligt rekord.

I stället riktas fokus mot 2014 och om allt faller på plats en start i Comrades, Sydafrikas motsvarighet till Vasaloppet (TV-sänt, 90 km asfalt) och sedan i augusti ett kombinerat EM/VM i Riga.

Kajsa Berg kan mycket väl bli rubrikernas namn nästa år. En löpare som håller i längden...

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.