Hanna Öberg, Alexander ”The Mauler” Gustafsson och Daniel Ståhl. Foto: Bildbyrån

Lista: Så ofta dopningstestas svenska idrottsstjärnorna

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit mycket rubriker kring dopning senaste tiden. Men hur ofta testas egentligen idrottarna? SVT Sport har frågat 20 idrottare hur många gånger de dopningstestades under 2019.

– Jag testades inte en enda gång förra året faktiskt. Det är lite oroväckande, säger handbollsproffset Mikaela Mässing.

Artikeln publicerades första gången i februari 2020.

Förra veckan kom först beskedet att brottaren Jenny Fransson testats positivt för den anabola steroiden metyltestosteron. Några dagar senare blev det återigen dopningsrubriker när EM-guldmedaljören i terränglöpning, Robel Fsiha, testades positivt.

Fram till sitt positiva dopningsprov i januari hade Fransson inte testats på nästa fyra månader.

– Vi vill testa våra elitidrottare mycket oftare än vad vi gör. Men vi har inte resurserna. Vi har 3 500 tester per år tillgängliga, och de ska räcka till alla elitidrottare och även utanför elitidrotten, sa Åke Andrén Sandberg, ordförande i RF:s dopningskommission, till Radiosporten förra veckan.

Enligt Andrén Sandberg testas de OS-uttagna mer frekvent.

Ståhl testades 22 gånger

När SVT har frågat 20 idrottare hur många gånger de har dopningstestats under 2019 är det väldigt spridda skurar. Världsmästaren i diskus, Daniel Ståhl, uppger att han under 2019 testades 22 gånger (i tävlingssammanhang och utanför).

Skidskytten Hanna Öberg har också testats frekvent. Under säsongen testas hon varje tävlingsvecka och under sommaren är det aldrig mer än en månad mellan testtillfällena.

– Det är viktigt att testa kontinuerligt och att man vet att man blir testad. Det är viktigt för att få bort fuskarna, säger hon till SVT Sport.

”Lite oroväckande”

Fem av de 20 svarande uppger att de testats vid endast ett tillfälle under 2019 och två uppgav att de inte testats alls. Djurgårdens Marcus Danielson, som landslagsdebuterade i EM-kvalet i höstas, och landslagsspelaren i handboll Mikaela Mässing, har inte dopningstestats.

– Inte en enda gång förra året faktiskt. Det är lite oroväckande, säger Mässing till SVT Sport.

SVT Sport förklarar: Så här går ett dopningstest till

SÅ SVARADE IDROTTARNA

Sven Thorgren, snowboard: Testades 1 gång under 2019

”En gång senaste året.”

Hanna Öberg, skidskytte: Varje vecka under säsong

”Under säsong testas jag varje tävlingsvecka. Under sommaren är det lite mer sällan, men inte mer än en månad mellan gångerna. Det är viktigt att testa kontinuerligt och att man vet att man blir testad. Det är viktigt för att få bort fuskarna.”

Andre Myhrer, alpint: 5-6 gånger

”Cirka fem-sex gånger. Väldigt få tillfällen de senaste åren. Jag tyckte att det var mer förr, och nästan alltid vid pallplats.”

Marcus Danielson, fotboll: Testades inte

”Jag testades inte någon gång förra året vad jag kan komma ihåg.”

Lina Sjöberg, trampolin: 1 gång

”En gång senaste året, brukar ibland lottas vid tävlingar.”

Ebba Andersson, skidor: 12 gånger

”Under det senaste året har jag dopingtestats vid tolv tillfällen. Av de tolv tillfällena som jag har testats under det senaste året, har åtta varit i samband med tävling.”

Oskar Rozenberg, skateboard: 1 gång

Dopningstestad en gång 2019, och det är den enda gången i hans liv som han har blivit det. ”Jag förstår att man inte har gjort det så mycket tidigare, men att man kanske blir det mer nu när det ska vara med i OS.”

Alexander ”The Mauler” Gustafsson, MMA: 6 gånger

Testades sex gånger under 2019. Tävlade en gång, i juni. (från officiell statistik på Usadas hemsida)

Gustav Bergman, orientering: 9 gånger

”Fem gånger vid tävling, fyra gånger utanför tävling.”

Mikaela Mässing, handbollsproffs i Tyskland: Testades inte

”Inte en enda gång förra året faktiskt. Det är lite oroväckande.”

Christoffer Brännberger, handboll: 2 gånger

”Testades två gånger i samband med match. Inga oannonserade tester utanför match.”

Magnus Nygren, ishockeyproffs i Schweiz: 3 gånger

”Testades tre gånger. En gång på sommaren i Sverige och två gånger under säsongen i Schweiz.”

Johan Samuelsson, innebandy: 2 gånger

”Tror att det bara blev två gånger sammanlagt i fjol.”

Hanna Glas, fotbollsproffs i Frankrike: 2 gånger

”Testades två gånger i tävling.”

Isabelle Haak, volleybollproffs i Turkiet: 2 gånger

”Jag testades i ligan i Italien i våras i april, sedan på klubblags-VM i november/december. Med landslaget var det mer än ett år sedan.”

Daniel Ståhl, diskus: 22 gånger

”Jag blev dopningstestad sammanlagt 22 gånger år 2019, i tävlingssammanhang och utanför.”

Mattias Falck, bordtennis: 4 gånger

”Jag blev testad totalt fyra gånger förra året varav en inom tävling, under VM i Budapest i april. Sedan har jag blivit testad tre gånger i mitt hem. I oktober, november och december.”

Sabina Jacobsen, handbollsproffs i Ryssland: En gång under säsongen i Ryssland

”I Ryssland blir man testad när säsongen startar men det har gått ett halvår och det är aldrig något kring matcherna. I landslaget är det alltid test på något sätt. Vid ett EM-kval eller så kommer de på någon träning eller match. I mästerskap är det alltid två som blir haffade efter varje match. I alla fall på EM och VM.”

Ronja Savolainen, ishockey: 1 gång

”Om jag minns rätt var det bara en gång under ett läger med landslaget (Finland, reds anm.). Vi blir testade alldelels för lite, i alla fall under säsong. Man blir först testad under VM men då är säsongen nästintill slut, så det är ju rätt dåligt. Jag har bara blivit testad en enda gång under mina år i Luleå (har spelat där sedan 2017, reds anm.).”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.