Foto: Scanpix

FAKTA: De mest dominanta klubbarna i Europas storligor

Uppdaterad
Publicerad

I dag säkrade Juventus sin 29:e ligatitel och Ajax sin 32:a. SVT Sport tar en liten titt på vilka europeiska toppklubbarna som dominerat och dominerar sina inhemska ligor.

Juventus behövde bara en poäng i dagens match mot Palermo för att vinna Serie A för 29:e gången. Det blev tre poäng efter 1-0-segern och med det har Turinklubben vunnit klart flest italienska ligatitlar.

Bakom återfinns Inter och Milan med 18 titlar var. Inter som fick en titel i efterhand 2005/2006 – samma titel som fråntogs Juventus. Juventus som även blev av med en titel från 2004/2005 (som inte tilldelades någon klubb) efter inblandningen i den italienska skandalen ”Calciopoli” där domare påverkades av Serie A-klubbar.

Franska Ligan 2012-2013

Ajax och Bayern dominerar i sina länder

I Holland säkrade den tidigare europeiska stormakten Ajax, med Tobias Sana i laget, i dag sin 32:a ligatitel. Närmast bakom med antal titlar i landet är PSV Eindhoven som har 21 ligasegrar.

Bayern München har redan säkrat klubbens 23:e Bundesligatitel i Tyskland denna säsong och närmast bakom är inte motståndaren i kommande Champions League-final, Borussia Dortmund som har åtta titlar, utan i stället  FC Nürnberg som har vunnit niå gånger.

Zlatans PSG långt efter

Zlatan Ibrahimovic kan vara med och leda Paris Saint-Germain till lagets tredje ligatitel i kväll. Det fattas dock några för att nå Saint-Etienne och Marseille – som båda har tio titlar var.

Manchester United säkrade förra månaden ligatiteln i England. Lagets dominans de senaste decennierna gör klubben till landets mesta mästare med sina 20 titlar. Liverpool, som dominerade under 70-talet och 80-talet.

I Spanien är det bara en tidsfråga innan Barcelona tar sin 22:a ligatitel. Det är tio färre än Real Madrid som förra säsongen tog klubbens 32:a ligaseger.

Galatasaray mästare i kväll

I kväll säkrade även Galatasaray ligatiteln i Turkiet då man hemmaslog Sivasspor med 4-2. Ligatiteln är deras andra raka och 19:e sammanlagt och med det gick man om Fenerbahce som står kvar på 18 ligatitlar. Johan Elmander, som stora delar under säsongen varit skadad, återfanns inte ens på mästarlagets bänk i kväll.

Rangers mesta mästare

Mesta mästarna alla kategorier är skottska storklubben Rangers FC, som efter sina ekonomiska problem tvångsdegraderades till division 3 förra året. Efter serieseger denna säsong väntar division 2-spel den nästkommande. I den skottska högstaligan har Rangers hela 54 titlar – ärkerivalen Celtic har tio titlar färre, men lär plocka in ett antal innan Rangers åter är tillbaka.

För att se en utförlig lista klicka här (extern länk). Listan är gjord under 2012 innan det årets mästare hunnit korats.

Urval klubbar med flest ligatitlar

Rangers (Skottland) 54

Ajax (Holland) 32

Real Madrid (Spanien) 32

Juventus (Italien) 29

Bayern München (Tyskland) 23

Manchester United (England) 20

Saint-Etienne samt Marseille (Frankrike) 10

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Franska Ligan 2012-2013

Mer i ämnet