De närmaste veckorna tittar SVT Sport närmare på #föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten – tillsammans med er. Vi har bland annat bett om förslag på lösningar. Ett förslag som återkommer är mer utbildning till föräldrar.
”Tränare har oftast utbildning, och det borde föräldrar också få.”
”Har man problem i gruppen så tror jag på att först utbilda föräldrarna i vad vi tränare sysslar med.”
”Jag medverkar i föreningens Barn- och ungdomsutskott och vi jobbar med att utbilda och förmedla. Pressen i mitt egna lag är minimalt – men vi har alltid haft fokus på att minimera risken.”
Utbildningar finns det redan gott om, enligt Anders Wahlström som är ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet. Det finns utbildningar hos Riksidrottsförbundet, i idrottsdistrikten och specialidrottsförbunden.
Svåra att nå
Men det svåra är att nå de föräldrar som kanske inte vet, eller inser, att de går för långt, menar han.
– Vår utmaning inom svensk idrott är att de som kommer till våra utbildningar är de som har insett att man kanske inte har all kunskap redan. Men vi har tyvärr föräldrar som jag tror tycker att de redan har koll på det mesta och därför är utbildning överflödig för dem.
Ta större ansvar
För att nå dem behövs ett större arbete från föreningarna, tror han.
– Jag tror att våra idrottsföreningar, som har och tar ett stort ansvar, måste göra det i ännu större utsträckning än vad man gör idag. Att man tillsammans med föräldrgrupperna man har tar sig tid att prata om vilka roller man ska spela, tränare, föräldrar, övriga ledare och spelare. Så att man är överens.
#föräldrahets
SVT Sport tittar närmare på föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten – tillsammans med er. Bidra med erfarenheter, perspektiv eller god exempel på svt.se/foraldrahets.