Foto: SVT

Organiserade ungdomsidrotten har minskat – basketen tappar rejält

Uppdaterad
Publicerad

Det organiserade idrottsutövandet bland barn och ungdomar har minskat med en tiondel mellan 2004 och 2013. Bland de fem största lagsporterna har utövandet procentuellt sett dalat mest inom basketen. Sporten har tappat en fjärdedel av alla deltagartillfällen.

– Vi kan se ganska tydligt att det finns färre lag nu än 2004, vilket borde betyda färre spelare, säger Henrik Smedberg som är ansvarig för barn, ungdom och utveckling på basketförbundet.

Mellan 2004 och 2013 har antal deltagartillfällen inom den organiserade barn- och ungdomsidrotten (7-20 år) minskat med 7,2 miljoner eller 12 procent. Det visar statistik från Riksidrottsförbundet (RF), som SVT:s researcher Lotta Sima tagit fram.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

RF för statistik över föreningarnas deltagartillfällen, alltså närvaron på aktiviteter som träningar och matcher. Utifrån bland annat närvaron styrs sedan det lokala aktivitetsstödet till föreningarna.

Dyster trend för basketen

Enligt både RF och Centrum för idrottsforskning tyder minskningen av deltagartillfällen på att färre barn och ungdomar idrottar i föreningsform.

– Ungdomskullarna har blivit mindre men idrottandet har blivit ännu mindre. Så ja, färre ungdomar idrottar i föreningar, säger Johan R Norberg, som är utredare vid centrum för idrottsforskning.

Sett till de fem största lagsporterna har utövandet procentuellt sett dalat mest inom basketen (se bildspel). Utövandet har minskat med 821 368 deltagartillfällen, vilket motsvarar en fjärdedel.

– Det beror framförallt på engagemanget. Det är svårare att få ledare att ställa upp, säger Henrik Smedberg.

– Sen beror det också på hur demografin ser ut. Det är många som flyttar till storstäderna, det blir avbefolkat på landsbygden och storstäderna växer. I Stockholm har vi till exempel hallbrist och svårt att få plats.

Minskat utövande i 17 län

Basketutövandet i föreningsform har minskat i 17 av 21 län (se bildspel), i Dalarna med hela 69 procent.

Klubben Karlbo IK i Avesta är en av de föreningar som känt av det minskade utövandet. De hade fyra aktiva ungdomslag för tio år sedan. Nu finns bara ett lag och blott elva ungdomsspelare kvar. För dem har spelartappet till stor del berott på ledarbrist och utflyttning.

– Jag slutade för att vi var för få, av den anledningen att många flyttade härifrån, säger lagets tränare Elvira Lindgren som var tvungen att lägga ner som 19-åring.

Förhoppningsvis går klubbens nu enda aktiva lag inte samma öde till mötes då basketen är viktig för ungdomarna.

– Vi har träningar tre gånger i veckan så väldigt mycket av min vardag utgår från basketen, säger Johanna Lille.

Basketförbundets åtgärder

Vad gör då basketförbundet för att vända på den negativa trenden?

– Vi har gjort ganska mycket. Bland de yngre har vi ett koncept som heter ”Easy Basket” och som är en förenklad spelform för barn, alla ska få vara med, säger Henrik Smedberg.

– Vi jobbar med att utbilda ledare och föräldrar och har ett större fokus på deltagande än resultat. Det försöker vi få ut till föreningar och ledare.

Är siffrorna oroande?

– Nja, det blir också en möjlighet för oss att, precis som vi gjort, forma om och lägga större prioritet på de här frågorna. Jag ser det mer som en möjlighet för oss att bli fler och att behålla ungdomar längre upp i åldrarna.

Hur ser basketutövandet bland barn och ungdomar ut i ditt län? Kolla i bildspelet ovan.

Fakta LOK-stödsstatistik

Riksidrottsförbundet för statistik över utövandet inom föreningsledd barn- och ungdomsidrott i Sverige.

Utövandet mäts genom antal deltagartillfällen, alltså närvaron på föreningarnas aktiviteter/sammankomster.

Ett deltagartillfälle är en närvaroregistrering på en sammankomst, exempelvis en träning eller match. Deltagartillfällen mäter inte unika deltagare utan närvaron.

Utifrån bland annat närvaron styrs sedan det lokala aktivitetsstödet (LOK-stödet) till föreningarna.

Exempel:

En liten gymnastikförening har träning 30 gånger/år, för i genomsnitt 12 barn.

Antal deltagartillfällen blir då 30 x 12 = 360.

Statistiken visar de föreningar som erhållit statligt lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd) av Riksidrottsförbundet (RF). För att få ta del av LOK-stödet måste idrottsklubben vara med i någon av de specialidrottsförbund som tillhör RF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet