• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Forskare: ”Man förväxlar talang med fysisk mognad”

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsklubbar som elitsatsar på barn saknar ofta kompetenta ledare och börjar därför att selektera alldeles för tidigt. Det hävdar forskare på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Samtidigt uppger 75 procent av de landslagsstjärnor som svarat i SVT:s stora undersökning att de aldrig elitstasade som barn.

Tidig elitsatsning. Ett sätt att få svensk idrott att bli konkurrenskraftig hävdar vissa medan andra tycker det handlar om barnmisshandel. Definitivt är det en fråga som rör upp känslor både inom utom idrotten.

På Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, i Stockholm vet forskarna i alla fall en sak. Att träna mycket som liten är inte problemet. Problemet är i stället att många idrottsledare saknar kompetens och börjar att selektera barnen alldeles för tidigt.

Sportgranskning

– Att tidigt rikta in sig på en idrott behöver inte vara fel om träningen är allsidigt upplagd och barnet själv vill, säger Karin Redelius som är forskare på GIH. Men tyvärr finns det många exempel på klubbar som allt för tidigt börjar plocka ut de man tror är talangfulla. Man förväxlar då talang med fysisk mognad.

De flesta landslagsstjärnor som svarat på SVT:s enkät säger att de själva inte elitstatsat som barn, hela 75 procent började elitsatsa först efter att de fyllt 13 år.

– Det ligger helt i linje med den forsking som finns, säger Karin Redelius. De som blir bäst som seniorer har hållt på med många idrotter som unga och specialiserat sig ganska sent. Dessutom kommer de flesta från en miljö där de inte känt några speciella krav från sin omgivning, varken från föräldrar eller ledare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportgranskning

Mer i ämnet