Tobias Hysén och Stefan Selakovic isbadade 2008 – en återhämtningsmetod som även Cristiano Ronaldo använder. Foto: Bildbyrån

Forskare: ”Skippa isbadet”

Uppdaterad
Publicerad

Isbad som återhämtningsmetod är en av de populäraste bland många idrottare. Nu presenterar forskare på Karolinska Institutet en studie som visar att kyla snarare försämrar musklernas återhämtning.

– Om man inte har tränat i en jättevarm miljö och kroppen är överhettad så borde man inte kyla ner sig med isbad. Det kanske känns uppiggande om man har tränat hårt men det har ingen som helst positiv inverkan på musklernas återhämtning, säger forskaren Arthur Cheng till SVT Sport. 

Som 16-åring dök John Guidetti upp på den svenska radarn när han skrev på för Manchester City. En viktig del i hans satsning mot toppen var hans tre dagliga dopp i ett iskallt bad. John Guidetti är idag given i landslaget och ordinarie i La Liga. Men kanske hade han lyckats ännu bättre om han hade skippat isbaden.

– Fotbollspelare använder metoden för att snabbare återhämta sig mellan matcherna. Men vi kan konstatera att det i det fallet hade varit bättre att sätta sig i en bastu, säger Arthur Cheng.

Uppvärmning bäst

Forskarna lät försökspersoner utföra armcykling i en timme. Sedan fick de vila armarna i olika temperatur, uppvärmda eller nerkylda. Muskelstyrkan och återhämtningsförmågan bevarades bäst efter uppvärmning av musklerna. I de nedkylda musklerna såg de en försämring i muskelstyrka och återhämtningsförmåga.

– Vi utförde även tester på möss. Där såg vi samma resultat men vi kunde dessutom konstatera att förmågan att att återbilda glykogen försämrades.

Glykogen används i kroppen för att lagra kolhydrater. Under träning som innehåller upprepade intensiva ansträngningar och uthållighetsträning påverkar glykogenförbrukningen prestationsförmågan. En minskning av glykogen leder i praktiken en försämrad muskelfunktion under och efter träningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.