Det blir mer eller mindre folktomt på Strandvallens läktare även framöver. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

Fortsatt publikgräns på 50 personer i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en region väljer att behålla 50-gränsen på kultur- och idrottsevenemang.

Senast i raden: Blekinge.

Därmed får Mjällby, Karlskrona HK och andra Blekinge-lag inte ta emot 300 personer i november heller.

– Jättetråkigt att behöva fatta ett sådant här beslut, säger landshövdingen Sten Nordin.

Publikgränsen på 50 personer ligger kvar i Blekinge. Det meddelar Region Blekinge under en extrainsatt presskonferens tillsammans med länsstyrelsen under fredagen.

Därmed är det nu sex regioner som valt att behålla 50-gränsen, och inte tillåta de 300 personer som regeringen förra veckan meddelade kommer att tillåtas från den 1 november. Under onsdagen meddelades skärpningar av de allmänna råden i tre regioner: Stockholm, Östergötland och Västra Götland. Sedan tidigare finns också skärpta rekommendationer i region Skåne och region Uppsala.

Corona och idrott

– Det är klart att det är besvärligt för kultur- och idrottsvärden. Men vi måste samla våra krafter för att hålla smittan nere, säger landshövding Sten Nordin.

– Vi gör detta för att förhindra fortsatt smittspridning och skydda sjukvården i Blekinge. Det är jättetråkigt att behöva fatta ett sådant här beslut precis inför Allhelgonahelgen. Vi måste alla sätta krafterna till för att minska smittspridningen. Gör vi inskränkningar i dag ökar våra chanser att snart kunna bli fria från det här.

Smittspridningen har gått upp i Blekingen sedan mitten av september, och de senaste dagarna har kurvan gått brant uppåt, berättar smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö.

– Vi kan se att det nu har dragit sig högre upp i åldrarna, sade han på fredagens presskonferens.

ARKIV: Flera regioner behåller 50-gränsen (30 oktober):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet