Försvunna tennisstjärnan: ”Jag mår bra”

Uppdaterad
Publicerad

Den försvunna kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai har haft ett videomöte med Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach under söndagen. Där säger Peng att hon är i säkerhet och mår bra.

Videomötet med Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach ska ha pågått i 30 minuter, enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Hon förklarade att hon är säker och mår bra, bor i sitt hem i Peking, men att hon skulle vilja att hennes privatliv respekteras vid denna tidpunkt”, meddelar kommittén i ett uttalande.

IOK kommenterar inte sitt uttalande om de anser att Peng talat med dem av fri vilja. På IOK:s bild från videomötet ser tennisstjärnan ut att sitta ensam i rummet, men det är inte verifierat om hon fick tala ostört med kommittén.

#WhereIsPengShuai

Bilder på henne som ska ha tagits under en tennisturnering i Peking tidigare under söndagen dämpade inte oron hos dem som undrat vart hon tagit vägen, bland dem Damtennisförbundet som menat att bilderna inte var ”tillräckliga bevis”.

Den senaste tiden har hashtaggen #WhereIsPengShuai (var är Peng Shuai?) trendat på Twitter och använts av tennisprofiler som Naomi Osaka, Serena Williams och Billie Jean King.

Inte setts sedan 2 november

Peng har inte setts i offentligheten sedan hon den 2 november anklagade tidigare vice premiärministern Zhang Gaoli, som nu är i 70-årsåldern, för att ha tvingat henne att ha sex. Enligt ett inlägg hon gjorde på kinesiska sociala medier-plattformen Weibo ska det bland annat ha skett i samband med att hon besökte hans hem för att spela tennis.

”Den eftermiddagen gav jag inte mitt samtycke och jag kunde inte sluta gråta”, skrev hon, enligt SBS.

Pengs försvinnande har lett till stor oro i tennisvärlden, där chefen för damtennisorganet WTA, Steve Simon, nyligen hotade med att inte längre anordna några turneringar i Kina.

Även FN har krävt bevis på att den förra världsettan mår bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.