Frebran – huliganernas nya skräck

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags fick barnfamiljer springa i panik undan huliganerna inne på Tele 2 Arena. Nu ska Rose-Marie Frebran se till att det inte händer igen. – Det handlar om att bygga förtroende mellan de olika aktörerna, säger hon till SVT Sport.

Som regeringens nya huligansamordnare – eller ny ”nationell samordnare med uppdrag att upprätthålla dialogen mellan berörda aktörer och fortsätta arbetet med att stärka den positiva supporterkulturen och motverka idrottsrelaterad brottslighet” som det heter på myndighetsspråk – är det Frebran, 65, som ska fortsätta det arbete som Per Unckel och Björn Eriksson jobbat med de senaste fyra åren.

Upploppet under superettanmötet mellan Hammarby och Gais i torsdags gör att tajmingen är extra bra med en ny kraft.

Första derbyt på Tele2 arena

Landshövding i Örebro

– Jag ska göra allt i min makt att det inte händer igen, och i det ligger att samla alla aktörer och se till att det blir bättre förhållanden på de svenska arenorna. Men jag tycker att man ska ha klart för sig att så där stora problem inne på en arena är ytterst ovanligt. Men det är naturligtvis en katastrof för de barnfamiljer som var där, det känns som att någon kidnappade vår sport, sade Frebran.

Rose-Marie Frebran är till vardags landshövding i Örebro län samt vice ordförande i det svenska fotbollsförbundet och intresseföreningen Svensk Elitfotboll.

TT: Kan du se någon fara i att du är så pass involverad i fotbollsrörelsen?

– Nej. Jag är möjligtvis lite smalare, eftersom det är fotboll jag håller på med, men det är också den idrott tillsammans med ishockey som har de största problemen.

Nöjd minister

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) är nöjd med sin utnämning men erkänner att målet är en bit bort.

– Arbetet är inte slutfört, det finns ett stort behov av fortsatt dialog, säger hon.

TT: Från sidan kan man tycka att det går långsamt fram. Hur ser du på det?

– Jag tycker det har hänt väldigt mycket under de här åren, och det tror jag även att klubbarna skriver under på. Vi har skärpt vissa lagar, tillsatt nationell samordnare, samlat alla aktörer i Stockholm, jobbat med att inte beträda planen, involverat åklagarmyndigheten och så vidare. Jag tycker att det har hänt mycket, säger Adelsohn Liljeroth.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Första derbyt på Tele2 arena

Mer i ämnet